Multiresource
Image default
Sport

De beste crosstrainer kiezen doe je zo

Een crosstrainer kopen doe je niet zomaar. Het is vaak een dure aankoop waarbij je goed moet nagaan welk toestel het beste bij jou past. Lijst daarom op wat je precies verlangt van de crosstrainer. Wat zijn je doelstellingen? Met dit artikel willen we je helpen bij je keuze van de beste crosstrainer voor jouw situatie.

De beste crosstrainer kiezen doe je zo

1. Wat zijn je doelstellingen?

Het beste baseer je je keuze voor een crosstrainer op basis van wat je doelstellingen zijn. Ben je momenteel zwaarlijvig en wil je graag afvallen met de crosstrainer? Kies dan een toestel dat hiervoor geschikt is. Wil je liever aan je conditie en uithoudingsvermogen werken? Dan kan je met de meeste toestellen wel goed je gang gaan. Zoek je dan weer een toestel om te helpen bij je revalidatie? Dan kijk je best uit naar een ergometer.

 

2. Heb je veel of weinig ruimte voor het toestel

Een crosstrainer in huis neemt behoorlijk wat ruimte in beslag. Hou daar dan ook rekening mee bij aankoop. Heb je een kamer in huis met voldoende ruimte op overschot waar je het toestel kan plaatsen, dan kan je kiezen voor een toestel dat groot en zwaar is aangezien je het niet vaak zult moeten verplaatsen. Wil je het echter kunnen opbergen in de hoek van een kamer en gemakkelijk transporteren, eventueel naar een andere kamer, dan kies je beter voor een kleiner en lichter model waar ook transportwieltjes bij voorzien zijn.

 

3. Ben je beginner of gevorderd sporter

Een beginnende sporter kiest beter voor een ander toestel dan een gevorderde sporter. Daar waar een beginner eerder gaat werken op conditie, uithoudingsvermogen en eventueel gewicht verliezen of vet verbranden, zal een gevorderde sporter eerder op zoek gaan naar een toestel waarmee hij/zij kan werken op prestaties. In beide gevallen evenwel, is het steeds handig om op hartslag te kunnen trainen. 

 

4. Hartslagmeter

De meeste hedendaagse crosstrainers zijn voorzien van hartslagsensoren. Die zijn vaak geplaatst aan de vaste handvaten van het toestel. Erg handig wanneer je op hartslag wilt trainen maar ook niet helemaal ideaal. Je bent namelijk verplicht om de handvaten vast te houden en kan je handen dus niet plaatsen op de bewegende handvaten. Hierdoor train je je armen niet. Wil je dit wel kunnen én je hartslag meten? Dan moet je gaan voor een model dat verbinding kan maken met een externe hartslagmeter. Meestal ben je verplicht om dan te kiezen voor een borstband dat compatibel is met je toestel. Deze borstbanden zijn niet meegeleverd met het toestel en dien je dus apart aan te kopen. Let hierbij goed of de hartslagmeter compatibel is.

 

5. Monitor en trainingsprogramma’s

Een crosstrainer is in de meeste gevallen ook voorzien van een trainingsmonitor. Op die monitor zijn dan meerdere vooraf geprogrammeerde trainingsprogramma’s inbegrepen. Hoeveel vooraf geprogrammeerde trainingsprogramma’s er aanwezig zijn, hangt af van model tot model. Bij duurdere modellen zijn er logischerwijs vaak meer programma’s voor handen. Bovendien heb je soms de keuze tussen verschillende type trainingsprogramma’s. Zo bestaan er programma’s die gebaseerd zijn op je hartslag, op uithoudingsvermogen en conditie, op gewicht afvallen, op vet verbranden … Uiteraard kun je ook je eigen programma’s instellen zodat je steeds uitdagende doelstellingen kunt zetten. 

 

6. Vliegwiel

Het belangrijkste van een crosstrainer is het vliegwiel. En meer bepaald het gewicht van dit vliegwiel. Over het algemeen geldt, hoe zwaarder het vliegwiel, hoe degelijker het toestel. Een zwaarvliegwiel maakt dat het toestel meer weegt en stabieler staat maar zorgt vooral voor een aangename natuurlijke beweging tijdens je workout. Bovendien kun je met een zwaarder vliegwiel kiezen uit meer weerstanden. Ook dit zorgt er dan weer voor dat elke training uitdagend genoeg blijft.

 

7. Mechanisch of elektrisch

Net zoals bij loopbanden, bestaan er zowel mechanisch – ook wel manueel genoemd – als elektrische crosstrainers. Het spreekt voor zich dat een elektrische crosstrainer wat duurder is in aankoop. Dit zijn meestal ook de toestellen die kwalitatiever zijn. Hou daar dus zeker rekening mee bij de aankoop van je crosstrainer. Houd er evenwel ook rekening mee dat je bij een eleketrische crosstrainer in de buurt van een stopcontact zult moeten trainen als je geen verlengkabels wilt gebruiken. Dat nadeel heb je met een mechanisch toestel uiteraard niet. Die kun je gemakkelijk verplaatsen naar elke kamer en op elke plaats zetten om goed op te trainen.

 

8. Hoe moet je de crosstrainer gebruiken?

In onderstaande video wordt uitgeled hoe je best op een crosstrainer kunt trainen. De manier van trainen maakt namelijk veel uit om je vooropgestelde doestellingen te behalen.

 

 

https://www.crosstrainers-vergeleken.nl