Multiresource
Image default
Zakelijk

Een quadverzekering afsluiten, hoe kan je dat het beste doen?

Een quad is sinds jaar en dag één van de populairste, meer avontuurlijke voertuigen op de markt. Heel wat mensen maken op een bepaald ogenblik dan ook de keuze om over te gaan tot het kopen van een quad. Wanneer jij met hetzelfde idee speelt zal je natuurlijk graag wat meer informatie willen krijgen over het afsluiten van een quadverzekering. We weten namelijk dat elk gemotoriseerd voertuig in Nederland verplicht over een verzekering moet beschikken wanneer deze de openbare weg opgaat. Hoe dan ook, ben jij ook op zoek naar interessante informatie met betrekking tot het verzekeren van een quad? Die informatie ontdek je meteen op deze pagina!

Is een quadverzekering afsluiten verplicht?

De eerste vraag die altijd wordt gesteld heeft betrekking tot het al dan niet verplicht moeten afsluiten van een quadverzekering. In de inleiding van deze pagina hebben we al aangegeven dat een quad altijd moet worden verzekerd wanneer deze op de openbare weg gaat rijden. Hiermee hebben we meteen een zeer belangrijk aandachtspunt aangegeven. Er zijn namelijk ook heel wat mensen die een quad vervoeren met een auto naar een privaat terrein om vervolgens daar te gaan rijden. Wanneer dat ook jouw idee is hoef je er niet voor te kiezen om een verzekering af te sluiten. 

Het niet afsluiten van een quadverzekering brengt ook wanneer je uitsluitend op een privaat terrein gaat rijden bepaalde niet onbelangrijke risico’s met zich mee. Het spreekt namelijk voor zich dat er zich ook dan een bepaald schadegeval voor kan doen. Heb je ervoor gekozen om je daar niet tegen te verzekeren? Dan spreekt het voor zich dat jij en jij alleen verantwoordelijk zal zijn voor de opgelopen schade. Omwille van deze reden kan er worden vastgesteld dat ook mensen die enkel en alleen op privaat terrein gaan rijden met hun quad toch steeds vaker een passende verzekering afsluiten. 

Hoe een quadverzekering afsluiten?

De quadverzekering is een verzekering die je op verschillende manieren kan afsluiten. Daarmee is ze vergelijkbaar met bijvoorbeeld het afsluiten van een gewone autoverzekering. De eerste type verzekering waarvoor je kan kiezen is de gewone WA-verzekering. Dit is de verzekering waarmee je schade laat dekken die je aanbrengt aan derden. Op het ogenblik dat je met jouw quad op de Nederlandse autowegen wil gaan rijden dien je deze ook verplicht af te sluiten. Voor deze verzekering geldt dat ze dankzij de beperkte voorwaarden ook veruit het voordeligst is. Indien je dus met andere woorden graag jouw quad het liefst van allemaal gewoon standaard wil laten verzekeren om te voldoen aan de wettelijke verplichting is dit wellicht de meest interessante keuze. 

De WA-verzekering is uiteraard niet het enige type quadverzekering die je kan afsluiten. Je kan in de praktijk dan ook nog kiezen voor twee meer uitgebreide exemplaren. Het gaat hierbij dan ook om de quadverzekeringen zoals hieronder op een rijtje gezet:

  1. De beperkt cascoverzekering voor quads; 

  2. De volledige cascoverzekering voor quads; 

Voor de beperkt cascoverzekering voor quads geldt dat je in de basis beschikt over de WA-dekking. Deze dekking wordt echter nog aangevuld met de schade die het gevolg is van een brand of een diefstal. In bepaalde gevallen is het mogelijk dat je nog kan rekenen op meer uitgebreide dekkingen. Hiervoor moet je echter even wat grondiger in de polisvoorwaarden van de verzekeraar duiken. 

Hoe interessant is een allrisk quadverzekering?

De meest uitgebreide en natuurlijk bijgevolg ook duurste verzekering voor een quad is de zogenaamde allrisk. Deze quadverzekering wordt voornamelijk afgesloten wanneer iemand een nieuwe, dure quad heeft aangekocht. Ook wanneer je heel wat kilometers gaat rijden met je quad is het de moeite waard om deze uitgebreide verzekering te overwegen. Je dient er wel rekening mee te houden dat de premie voor deze verzekering behoorlijk kan oplopen. Wil je ze dus met andere woorden afsluiten? Zorg er dan zeker altijd voor dat je even een goede vergelijking uitvoert tussen de verschillende verzekeraars die ze aanbieden. Enkel en alleen op die manier zal je immers tot de conclusie komen bij welke partij je ze tegen de meest interessante voorwaarden kan afsluiten.

Let op het soort quad die je gaat verzekeren!

Van groot belang om rekening mee te houden bij het afsluiten van een quadverzekering is het soort quad waarover je beschikt. Het is namelijk zeker niet altijd zo dat een quad altijd onder de auto’s valt. Het is dan ook best mogelijk dat voor jouw quad zal gelden dat ze bijvoorbeeld toebehoort aan de groep van de motoren. Dit is op zich natuurlijk geen enkel probleem (ook dan is de WA-verzekering overigens gewoon verplicht), maar je moet er wel rekening mee houden voor wat de polisvoorwaarden betreft. Er zijn op de markt ook kleine(re) quads voor kinderen terug te vinden. Het spreekt voor zich dat voor deze quads (mits een aantal uitzonderingen daar gelaten) doorgaans geen verzekeringsplicht geldt. Je kleine spruit kan daar dus gewoon mee gaan rondrijden. Let wel, bij twijfel kan je dit maar beter even kortsluiten met je verzekeraar. 

Is een quadverzekering voordelig afsluiten wel mogelijk?

Het is zeker een feit dat een quad door verzekeraars wordt bestempeld als een hoog risico voertuig. Dat is het gevolg van verschillende factoren. Natuurlijk is het zo dat bepaalde quads over een stevig vermogen beschikken. Daarnaast geldt voor deze voertuigen ook dat ze open zijn en geen dak hebben waardoor er sowieso veel minder bescherming wordt geboden bij een aanrijding of bij een ander ongeval. De kans op aanzienlijke lichamelijke letsels is dan ook vergelijkbaar met een motor. Het spreekt voor zich dat dit de prijs van een quadverzekering natuurlijk niet bepaald goed doet. 

Toch is het zeker mogelijk dat je jouw quad verzekeren kan zonder dat je daarvoor een rib uit je lijf dient te halen. Wat je vooral moet doen is jezelf een goed beeld schetsen van het aanbod met quadverzekeringen op de markt. Bovendien kan het ook zeker geen kwaad om even goed te kijken naar het prijsverschil tussen verschillende verzekeraars. Vergis je namelijk niet, dat prijsverschil zal er zeker en vast zijn. Door grondig onderzoek te doen naar de verschillende quadverzekeringen die er af te sluiten zijn zal je in ieder geval kunnen vaststellen dat je zeker en vast een aardige slok op de borrel kan besparen op het afsluiten van deze verzekering.