Laden...

Een verlaagd zonnepaneel rendement. Wat is er aan de hand?

Inhoudsopgave

Je merkt dat het rendement bij je zonnepanelen is gedaald of dat sommige zonnepanelen zelfs defect blijken te zijn. Hoe kan dit gebeuren? En misschien nog wel belangrijker, hoe kun je het in de toekomst voorkomen? 

Overspanning is de boosdoener

Overspanning is iets wat niet vaak voorkomt bij zonnepanelen, maar kan wel enorme gevolgen hebben voor je zonnepanelen en hun rendement. Overspanning kan op verschillende manieren ontstaan. 

Iets wat in Nederland geregeld voorkomt en kan zorgen voor overspanning, is blikseminslag. Blikseminslag heeft als gevolg een piek in de stroomspanning. Net zoals andere elektronische apparaten, kunnen zonnepanelen hier onder lijden. Zowel directe als indirecte inslag kunnen zorgen voor overspanning. Niet alleen blikseminslag, maar ook een storm kan zorgen voor overspanning. Zodra een storm ervoor zorgt dat de kabels en connectoren beschadigd zijn, kan dit zorgen voor overspanning. 

Daarnaast kan een slechte kwaliteit zonnepanelen of een productiefout ook zorgen voor overspanning. Dit kan veroorzaakt worden door een lasfout, slechte kwaliteit kabels of een combinatie kabels van verschillende fabrikanten. Ook oudere installaties zijn gevoeliger voor overspanning. 

Overspanning voorkomen

Overspanning kan altijd voor komen, maar er zijn twee mogelijkheden die de kans op overspanning verkleinen. 

Zo kun je er voor kiezen om tijdens- en na het leggen van zonnepanelen een kwaliteitscontrole uit te voeren. Zonnepanelen die kwalitatief in orde zijn en een erkend installateur maken de kans op overspanning al direct kleiner. Het is bijvoorbeeld van belang dat de kabels van dezelfde fabrikanten gebruikt worden, zodat deze goed op elkaar aansluiten. Daarnaast kun je de kwaliteit controleren door te kijken naar klantrecensies, certificeringen, keurmerken en ervaringen. 

Een andere optie om de kans op overspanning te verkleinen is het gebruik van overspanningsbeveiliging voor zonnepanelen. Het gedeelte tussen de omvormer van de zonnepanelen en de meterkast moet beveiligd zijn tegen overspanning en de omvormers in Europa hebben dan ook standaard een overspanningsbeveiliging. Overspanningsbeveiliging voor je zonnepanelen is niet verplicht, maar kan wel verstandig zijn. 

Investeren in zo´n overspanningsbeveiliging systeem?

Of de investering in een overspanningsbeveiliging het waard is, is afhankelijk van verschillende factoren. Is je woning bijvoorbeeld hoger dan andere woningen in de omgeving, komt blikseminslag relatief vaak voor in de omgeving of heb je een rieten dak? Dan is het goed om een beveiligingssysteem op je zonnepanelen te overwegen. De paar honderd euro die het je gaat kosten, weegt dan zeker op tegen de eventuele schade of zelfs brand die er kan ontstaan. Twijfel je over een overspanning systeem? Laat je dan adviseren door een specialist. 

 

https://www.aardnet.nl/overspanningsbeveiliging/zonnepanelen

Hier zijn enkele gerelateerde berichten

In de afgelopen jaren zijn zonnepanelen enorm in populariteit toegenomen. Ze bieden niet alleen een

...

Elektrotechniek is een fascinerende discipline die de basis vormt voor bijna alle moderne technologieën. Van

...

De EBI keuring, oftewel Eerste Bijzondere Inspectie, is een cruciaal onderdeel van het veiligheidsprotocol voor

...

Als alle straatverlichting op de wegen duurzaam zou zijn, zou dat een groot verschil maken

...

Energie besparen is iets van alle decennia, maar anno 2023 is het relevanter dan ooit.

...

Huishoudens in Friesland kiezen voor het verwarmen van hun woning met infrarood panelen. Friesland kampt

...

Het opnieuw bedraden van een huis kan een rommelig en groot project zijn. Je vraagt

...

Het wordt steeds populairder om zonnepanelen aan te schaffen. Twijfel je nog of je dit

...

Met isolatie kan je je huis als het ware inpakken, zodat warmte beter vastgehouden wordt.

...

Geef jij maandelijks ook vrij veel geld uit aan verschillende contracten, abonnementen en verzekeringen? Dan

...

Een kennisbank over energie en haar transitie naar duurzaam De wereld van energie en transitie

...

Een generator huren: wat is het? Voordat u kiest voor een generator huren is het

...