Multiresource
Image default
Energie

Een verlaagd zonnepaneel rendement. Wat is er aan de hand?

Je merkt dat het rendement bij je zonnepanelen is gedaald of dat sommige zonnepanelen zelfs defect blijken te zijn. Hoe kan dit gebeuren? En misschien nog wel belangrijker, hoe kun je het in de toekomst voorkomen? 

Overspanning is de boosdoener

Overspanning is iets wat niet vaak voorkomt bij zonnepanelen, maar kan wel enorme gevolgen hebben voor je zonnepanelen en hun rendement. Overspanning kan op verschillende manieren ontstaan. 

Iets wat in Nederland geregeld voorkomt en kan zorgen voor overspanning, is blikseminslag. Blikseminslag heeft als gevolg een piek in de stroomspanning. Net zoals andere elektronische apparaten, kunnen zonnepanelen hier onder lijden. Zowel directe als indirecte inslag kunnen zorgen voor overspanning. Niet alleen blikseminslag, maar ook een storm kan zorgen voor overspanning. Zodra een storm ervoor zorgt dat de kabels en connectoren beschadigd zijn, kan dit zorgen voor overspanning. 

Daarnaast kan een slechte kwaliteit zonnepanelen of een productiefout ook zorgen voor overspanning. Dit kan veroorzaakt worden door een lasfout, slechte kwaliteit kabels of een combinatie kabels van verschillende fabrikanten. Ook oudere installaties zijn gevoeliger voor overspanning. 

Overspanning voorkomen

Overspanning kan altijd voor komen, maar er zijn twee mogelijkheden die de kans op overspanning verkleinen. 

Zo kun je er voor kiezen om tijdens- en na het leggen van zonnepanelen een kwaliteitscontrole uit te voeren. Zonnepanelen die kwalitatief in orde zijn en een erkend installateur maken de kans op overspanning al direct kleiner. Het is bijvoorbeeld van belang dat de kabels van dezelfde fabrikanten gebruikt worden, zodat deze goed op elkaar aansluiten. Daarnaast kun je de kwaliteit controleren door te kijken naar klantrecensies, certificeringen, keurmerken en ervaringen. 

Een andere optie om de kans op overspanning te verkleinen is het gebruik van overspanningsbeveiliging voor zonnepanelen. Het gedeelte tussen de omvormer van de zonnepanelen en de meterkast moet beveiligd zijn tegen overspanning en de omvormers in Europa hebben dan ook standaard een overspanningsbeveiliging. Overspanningsbeveiliging voor je zonnepanelen is niet verplicht, maar kan wel verstandig zijn. 

Investeren in zo´n overspanningsbeveiliging systeem?

Of de investering in een overspanningsbeveiliging het waard is, is afhankelijk van verschillende factoren. Is je woning bijvoorbeeld hoger dan andere woningen in de omgeving, komt blikseminslag relatief vaak voor in de omgeving of heb je een rieten dak? Dan is het goed om een beveiligingssysteem op je zonnepanelen te overwegen. De paar honderd euro die het je gaat kosten, weegt dan zeker op tegen de eventuele schade of zelfs brand die er kan ontstaan. Twijfel je over een overspanning systeem? Laat je dan adviseren door een specialist. 

 

https://www.aardnet.nl/overspanningsbeveiliging/zonnepanelen