Multiresource
Image default
Gezondheid

Foliumzuur tekort symptomen en oorzaken

Foliumzuur tekort symptomen, oorzaken en hoe te verbeteren

Als een natuurlijke B-vitamine die het lichaam helpt bij de aanmaak van bloedcellen en DNA, is foliumzuur een belangrijke voedingsstof.

Ondanks wereldwijde inspanningen gedaan door om het dagelijks dieet te verrijken met deze essentiële vitamine, krijgen sommige mensen nog steeds niet genoeg binnen, waardoor ze het risico lopen op foliumzuur- of foliumzuur tekort symptomen en gerelateerde gezondheidsproblemen.

Als je denkt dat dit op jou van toepassing kan zijn, is deze gids er om je te helpen. Hier lees je wat tekort aan foliumzuur veroorzaakt, hoe het voelt en hoe je met deze zeldzame maar mogelijk ernstige aandoening om kunt gaan.

Foliumzuur tekort oorzaken

Sommige oorzaken van foliumzuur tekort heb je zelf in de hand, zoals te weinig fruit en groenten eten, te veel voedingsstoffen uit voedsel koken of te veel alcohol drinken.

Andere oorzaken kunt u echter niet zelf in de hand hebben. Deze factoren kunnen zijn: het nemen van bepaalde medicijnen, het ondergaan van dialyse of het hebben van ziekten zoals Coeliakie of Crohn die het voor het lichaam moeilijker maken om foliumzuur op te nemen.

Symptomen van een tekort aan foliumzuur

Als u een tekort aan foliumzuur heeft, weet u dat misschien eerst niet. De symptomen kunnen geleidelijk ontstaan en lijken op andere veel voorkomende symptomen zoals vermoeidheid, geïrriteerdheid of duizeligheid.

Deze symptomen wijzen op bloedarmoede door foliumzuurgebrek, een aandoening die optreedt wanneer een tekort aan foliumzuur of foliumzuur de productie van rode bloedcellen in het lichaam beperkt. Ernstiger gevallen van foliumzuurtekort kunnen leiden tot veranderingen aan de tong (zoals roodheid, pijn of vermindering van de smaak), gewichtsverlies, diarree of depressie.

Naarmate de aandoening voortschrijdt, kan deze overgaan in pancytopenie, een mogelijk levensbedreigende ziekte waarbij het lichaam niet genoeg rode bloedcellen, witte bloedcellen of bloedplaatjes heeft.

Vanwege de rol die foliumzuur speelt bij de ontwikkeling van baby’s, kan een tekort aan foliumzuur bij zwangere mensen leiden tot ernstige problemen, waaronder neurale buisdefecten. Daarom is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid foliumzuur voor zwangere mensen hoger, namelijk 600 microgram (mcg), vergeleken met de aanbevolen 400 mcg voor niet-zwangere volwassenen of mensen die zwanger kunnen worden. De meeste mensen kunnen dat bereiken met een combinatie van natuurlijke voedingsbronnen, zoals fruit en groenten, en orale supplementen.

Hoe kunt u uw inname van foliumzuur en foliumzuur verhogen?

Of je nu een foliumzuurtekort hebt of niet, het is een goed idee om voedingsmiddelen te kiezen die rijk zijn aan deze B-vitamine, waaronder citrusvruchten, bladgroenten zoals spinazie, broccoli en asperges, en voedingsmiddelen verrijkt met foliumzuur. Kies waar mogelijk rauw maar gewassen fruit en groenten, omdat de hitte die bij het koken wordt gebruikt tot 95% van het foliumzuur in voedsel kan verwijderen.

Als u zwanger kunt worden of van plan bent binnenkort zwanger te worden, doe dit dan allemaal naast het innemen van een prenatale vitamine met ten minste 400 mcg om te helpen het foliumzuur aan te vullen dat u van nature uit uw voeding haalt. Het is goed voor jou en je ongeboren baby.

Maar zelfs met een goed dieet is het het beste voor iedereen om hun arts te raadplegen als ze vermoeden dat ze symptomen van een folaat/foliumzuur-tekort hebben. Uw arts kan een bloedonderzoek doen om dit te screenen, mogelijke onderliggende problemen onderzoeken en een behandelplan opstellen om ernstige gevolgen te helpen voorkomen.

Gelukkig kan een tekort aan foliumzuur effectief worden behandeld door het nemen van foliumzuursupplementen, dus ook al kan het een langzaam proces zijn om uit te vinden of er een probleem is, als u eenmaal het probleem hebt geïdentificeerd, is de remedie waarschijnlijk net om de hoek bij uw plaatselijke kruidenier of drogist.

Wilt u meer weten over foliumzuurinname? Ga naar Dokterfit voor meer informatie.

folium