Multiresource
Image default
Woning en Tuin

Handige weetjes over bodem isolatie

Heb je je verdiept in het isoleren van je woning? Dan ben je ongetwijfeld de term bodem isolatie tegengekomen. Bodem isolatie is eigenlijk hetzelfde als het isoleren van de kruipruimte en in de basis wordt dus de vloer van een kruipruimte voorzien van een laag isolatiemateriaal. Met het isoleren van de bodem kun je besparen op je energiekosten, genieten van een aangename temperatuur in huis en bijdragen aan een beter milieu. Maar er zijn nog meer handige weetjes die we in onze blog bespreekbaar maken.

Bodem isolatie is niet hetzelfde als vloerisolatie

Het eerste handige weetje is dat bodem isolatie niet hetzelfde is als vloerisolatie. Daar bestaat wat verwarring over, maar feitelijk is het zo dat je bij het isoleren van het isolatiemateriaal aanbrengt op de bodem van de kruipruimte en bij het isoleren van een vloer het isolatiemateriaal aanbrengt aan de onder- of bovenkant van de constructievloer.

Vochtbestrijder

Een ander handig weetje is dat bodem isolatie de perfecte oplossing is als je vocht wilt bestrijden. Kruipruimtes zijn doorgaans vochtig, koud en tochtig en door de bodem te isoleren krijgt vocht veel minder kans om in de woning te trekken. Ook kan vocht minder goed bij de constructievloer komen. Dat heeft als voordeel dat bijvoorbeeld de houten leefvloer op de constructievloer niet meer te vochtig wordt, waardoor houten planken krom gaan staan.

 

Een ander voordeel is dat door vochtvermindering schimmels ook minder de kans krijgen om zich in de woning te vermeerderen. Dat probleem is dus ook gelijk getackeld. 

Bodem isolatie om overlast te voorkomen

Heb je vaak last van slakken en muggen in je woning? Dan is vloer isolatie zeker een goed idee. Door de bodem te isoleren en dus feitelijk af te sluiten, krijgen deze dierenvrienden geen kans meer om het je leven zuur te maken. Andere dieren en insecten, zoals spinnen en kevers, zullen nog steeds hun weg vinden, maar van slakken en muggen ben je grotendeels of zelfs compleet af als je voor bodem isolatie kiest.

Betere luchtvochtigheid in huis

Een te hoge luchtvochtigheid van boven de 60% kan voor gezondheidsproblemen zorgen. Heb je last van structureel een te hoge luchtvochtigheid? Dan is vloer isolatie een zeer goed idee. Puur om de reden dat vocht dus geen kans meer krijgt om in de woning te trekken. Wat ervoor zorgt dat ook de luchtvochtigheid in huis daalt. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40% en 60%. Wil je het meten? Dan kun je bij meerdere winkels en webwinkels een handige en goedkope hygrometer kopen of bestellen.

ISDE voor bodem isolatie

Ook voor bodem isolatie kun je de ISDE via de website van de Rijksoverheid aanvragen. De overheid steunt nog steeds initiatieven om het huis te verduurzamen en voor bodem isolatie wordt dus ook subsidie gegeven. Echter moet je wel via de website controleren waar de isolatie aan moet voldoen, zodat je aanvraag voor de subsidie ook wordt goedgekeurd. Een handig weetje is dat de subsidie ook hoger wordt als je ervoor kiest om meerdere verduurzamende oplossingen binnen het kalenderjaar te laten plaatsen.