Multiresource
Image default
Zakelijk

Het verschil tussen inktcartridges en tonercartridges

Veel mensen denken dat alle cartridges hetzelfde zijn. Toch zitten er veel verschillen in cartridges. Het verschilt per printer, welke cartridges je nodig hebt. Een laserprinter gebruikt geen inkt, maar gebruikt een toner om de afdruk te kunnen maken. Toner is een poeder dat met hoge temperatuur op een pagina wordt gesmolten. Ben jij nou benieuwd naar het kopen van een kleuren laserprinter op A3? Dan kan Refurbished Printers jou daarbij helpen.

Wat is het verschil?

Een inktcartridge bestaat uit vloeibare inkt met pigmenten en kleuren. Deze worden gebruikt in een inkjet printer. Een toner daarentegen is gevuld met een fijn poeder. De toner wordt gebruikt in een laserprinter. Het grootste verschil tussen deze twee is de vorm van de inkt: vloeibaar of in een poedervorm. Een toner werkt op een geheel andere manier dan een inktcartridge. De inkt in een inktcartridges wordt door middel van een print knop op het papier gespoten. Door kleine elektrische schokjes af te geven komt de inkt precies op de goede plek. Een laserprinter doet dit heel anders, die projecteert het document dat afgedrukt moet worden op een elektrisch geladen rol en dan op de plekken die door de laser worden verlicht, blijft de tonerpoeder zitten. Vervolgens wordt het papier over de elektrisch geladen rol gedaan en zo wordt het inktpoeder op het papier overgedragen.

Wat is beter?

Er valt niet echt te zeggen wat beter is, het is maar net wat jij wilt. Er zit wel een groot verschil tussen de prijzen. Dat heeft niet te maken met de printer zelf, maar met de kosten per afdruk. Hoewel de aanschafprijs van een laserprinter vaak hoger ligt dan de aanschafprijs van een inkjet printer kan het soms voordeliger zijn om een inkjet printer aan te schaffen. De kosten per afdruk liggen voor toners namelijk vaak lager dan voor cartridges. Ga je niet vaak printen, dan kan je het beste een inkjet printer kopen. De aanschafprijs van deze printer ligt lager. Wil je wel lang gebruik maken van de printer, dan kan je het best een laserprinter kopen. De aanschafprijs ligt hoger van de printer en de toner, maar de toners gaan wel langer mee en zo bespaar je ook weer in de kosten.

De voor-en nadelen 

Het voordeel aan een inkjetprinter is dat de aankoopprijs laag is en dat je met de printer kan scannen, kopiëren en in kleur kan printen. Een nadeel is dat de cartridges erg duur zijn. 

Het voordeel aan een laserprinter is dat de printer snel kan afdrukken en dat ook nog met een scherpe en watervaste afdruk. Naast dit gaan de toners ook erg lang mee. Nadelen eraan zijn, dat de prijs hoog ligt en dat je dus in het begin een grotere uitgave doet. Het afdrukken van de pagina’s kost bij een laserprinter relatief veel energie, dit komt omdat de pagina’s verhit moeten worden voordat de toner kan hechten.

 

https://refurbishedprinter.nl/kleuren-laserprinters/a3/