Multiresource
Image default
Woning en Tuin

Hoe onderhoud je jouw keuken het beste?

Is jouw keuken aan vervanging toe? Je kunt een complete keuken kopen bij Anselm Oome. Zij zijn gespecialiseerd in het ontwerpen en vervaardigen van maatwerk van keukens en het inrichten van complete keukens. Lees het artikel voor tips hoe je het beste je keuken kan onderhouden.

Waarom moet je een keuken goed onderhouden?

Wanneer jij jouw keuken op de juiste manier onderhoudt, kan dit de levensduur van de keuken verlengen. Naast dat het goed is voor het onderhoud van je keuken, is het ook hygiënisch om het te doen. Viezigheid in de keuken kan je het beste gelijk verwijderen. Hoe langer je het laat zitten, hoe lastiger het weer schoon te maken is. Gebruik bij het schoonmaken van jouw keuken alleen milde, neutrale en oplosbare schoonmaakmiddelen. Pak vervolgens een schone doek of spons en gebruik vooral geen vieze doek die al een keer eerder gebruikt hebt. Om strepen of aanslag te voorkomen, wrijf je alle oppervlakken goed droog na het schoonmaken.

Een houten keuken onderhouden

Een houten keuken heeft speciale zorg nodig. Hout is namelijk een natuurproduct, waardoor het wat gevoeliger is dan andere materialen. Hout kan bijvoorbeeld niet tegen chemische schoonmaakmiddelen, veel vocht of grote temperatuurschommelingen. Het schoonmaken van een houten keuken doe je bij voorkeur met een vochtige doek en een mild, vloeibaar schoonmaakmiddel. Om een houten keuken goed schoon te maken, wrijf je bij het schoonmaken altijd in de richting van de houtnerf. Dit voorkomt dat er vuil in de poriën van het hout gewreven worden. Hout laat vloeistoffen, vlekken of etensresten trekken makkelijk in houdt, er vlekken in het hout kunnen ontstaan. Zelfs een beschermende laklaag kan dit niet voorkomen. Verwijder vlekken zo snel mogelijk, voordat deze in het hout trekken. Je moet vooral oppassen met donkere vlekken op een lichte houtsoort. Let ook goed op met flessen of bekers: een druppel rode wijn kan omlaag glijden langs een geopende fles en een kring vormen die niet direct zichtbaar is. Gebruik daarom onderzetters of viltjes waar nodig. Hoe langer deze vlek in het hout blijft zitten, hoe moeilijker de vlek te verwijderen zal zijn. Hete pannen kunnen ook (brand)kringen achterlaten, zet de pannen dus niet op het hout. 

Onderhoud aan het aanrechtblad

Knoei je op het aanrecht, maak dit dan zo snel mogelijk schoon. Zo blijft je aanrecht mooi. Voor het onderhoud van elk soort aanrechtblad is een specifiek middel verkrijgbaar. Een goede ventilatie is ook belangrijk bij het onderhoud van je keuken en aanrechtblad. Wanneer je de afzuigkap en de ventilatie goed gebruikt, kunnen hitte en vocht niet condenseren en vlekken achterlaten op het aanrecht. Open de vaatwasser pas 20 minuten nadat het programma is afgelopen, zodat het aanrechtblad op den duur niet beschadigt.