Multiresource
Image default
Woning en Tuin

Hoeveel bespaar je nou écht met zonnepanelen

Steeds meer huiseigenaren kiezen ervoor om zonnepanelen op hun dak te installeren. Naast het bijdragen aan een duurzame toekomst, wordt vaak beweerd dat zonnepanelen ook aanzienlijke kostenbesparingen met zich meebrengen. Maar hoeveel bespaar je nou écht met zonnepanelen? In deze blog gaan we dieper in op dit onderwerp en bekijken we de factoren die van invloed zijn op de besparingen.

Efficiëntie

De efficiëntie van zonnepanelen speelt een cruciale rol bij het bepalen van de besparingen. Moderne zonnepanelen hebben over het algemeen een efficiëntie van ongeveer 15% tot 20%. Dit betekent dat ze ongeveer 15% tot 20% van het zonlicht kunnen omzetten in elektriciteit. Hoewel dit misschien niet als veel klinkt, kan het over de levensduur van de zonnepanelen aanzienlijke besparingen opleveren.

Opwekken en terugleveren

Met zonnepanelen wek je elektriciteit op wanneer de zon schijnt. Als je op dat moment meer elektriciteit produceert dan je op dat moment nodig hebt, wordt het overschot teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Je energieleverancier compenseert dit overschot door middel van een salderingsregeling of een vergoeding per kilowattuur (kWh). De exacte besparingen hangen af van de salderingsregeling in jouw land of regio, maar vaak bespaar je ongeveer 500 euro per jaar als je kiest voor zonnepanelen kopen in Rotterdam.

Verlaging van de energierekening

Door het opwekken van je eigen elektriciteit met zonnepanelen, kun je je energierekening aanzienlijk verlagen. De mate van besparing is afhankelijk van je energieverbruik, de grootte van je zonnestelsel en de hoeveelheid zonneschijn in jouw regio. Over het algemeen kun je verwachten dat je 30% tot 70% van je energiekosten kunt besparen met zonnepanelen.

Terugverdientijd

Een andere manier om de besparingen van zonnepanelen te meten, is door te kijken naar de terugverdientijd. Dit is de periode die nodig is om de initiële investering in zonnepanelen terug te verdienen met de besparingen op je energierekening. In de meeste gevallen varieert de terugverdientijd tussen de 6 en 10 jaar, afhankelijk van verschillende factoren zoals installatiekosten, energieprijzen en subsidies.

https://www.paradijsvogelsmagazine.nl/eigenschappen-steenbok/