Multiresource
Image default
Industrie

Ingenieur op een booreiland: het is allemaal een grote leugen…

Een 45-jarig vrouw uit Deventer geloofde haar grote liefde te hebben gevonden op het internet: De man met wie ze via sociale media contact had, liet haar geloven dat ze samen met hem een huis wilde kopen. Maar omdat hij vast zou zitten op een booreiland op de Noordzee, heeft de vrouw hem 2847 euro overgemaakt. Het geld ging naar een rekening die de man beweert speciaal voor de vrouw te hebben geopend. Maar toen hij om meer geld vroeg, dit keer voor een bedrag van 14.000 euro. Werd de 45-jarige verliefde vrouw achterdochtig en belde ze de politie.

 

Booreiland oplichting

Dit soort verhalen komen steeds vaker voor. Men noemt het ook wel de booreiland oplichting. Meestal via dating sites weten mensen het voor elkaar te krijgen dat vrouwen verliefd op hun worden en overtuigen ze dan om geld toe te sturen. Vaak zijn er dan loze beloftes dat hij een grote bonus krijgt als hij klaar is met zijn werkzaamheden op het booreiland. Maar dat dat alleen kan als hij zijn werk afmaakt op het eiland en daarvoor heeft hij natuurlijk op het moment zelf wat extra geld nodig.

Hij zou wel een videochat willen doen, maar door technische problemen werkt het niet met het beeld. Of als het wel werkt, dan maar voor een paar seconden met een stilstaand beeld. Natuurlijk kun je dan niets zien en zeker geen normaal gesprek voeren. Hij klinkt wanhopig en heeft hulp nodig. Dus vraagt hij de dame van zijn hart of je hem op korte termijn financieel kunt helpen. Natuurlijk wil hij het geld alleen maar lenen, hij wil het natuurlijk zo snel mogelijk terugbetalen.

 

Geen woord ervan is waar

Het geld moet op korte termijn worden overgemaakt. Om uit de noodsituatie te komen vraagt hij om het geld naar zijn leverancier te sturen. Dit kan bijvoorbeeld naar een rekening in Londen worden gestuurd, of door middel van een contante overschrijving. Het geld moet zo snel mogelijk worden overgemaakt, zodat hij zijn werk onmiddellijk kan afmaken en naar zijn geliefde kan komen. Na het betalen van het geld gebeurt er weer iets. Als zijn slachtoffer eenmaal betaald heeft, gebeurt er iets anders en heeft hij steeds weer geld nodig.

 

Alles is een leugen. Alle verhalen zijn fictief.

Op alle olieplatforms zijn er goede internetverbindingen en telefoons. Iedereen kan gemakkelijk videochats doen. Vrouwen stellen vaak de vraag: mag er op een booreiland worden gebeld? Het antwoord is ja en nee. Wanneer een booreiland wordt opgezet, moeten de werknemers van de meeste booreilanden hun mobiele telefoons opgeven. Anders zouden de meetinstrumenten worden verstoord.

Maar er is de mogelijkheid om te telefoneren in de woonruimtes. Alle booreilanden hebben hun eigen materialen. Als ingenieur hoeft je niet met eigen gereedschap of iets dergelijks naar het booreiland te kijken. Ons advies als er een man contact opneemt die verteld dat hij op een booreiland werkzaam is:

  1. Maak nooit geld over aan vreemden.
  2. Stuur nooit naaktfoto’s naar vreemden om ze later te chanteren.
  3. Stuur hem nooit een kopie van je ID.
  4. Stuur hem nooit iTunes-kaartnummers.
  5. Sta niet toe dat iemand geld naar je rekening overmaakt om je door te sturen. Je wordt gebruikt als tussenpersson, wat een strafbaar feit kan zijn.