Multiresource
Image default
Woning en Tuin

Inrichting van tiny houses in Scandinavische stijl

“Oh, God, dat is schattig.” Dat of iets dergelijks is waarschijnlijk de gedachte van iemand die voor het eerst een tiny house ziet. Maar tiny houses zijn niet alleen “schattig”: ze passen in de minimalistische trend. Het bevrijdt je om je alleen te concentreren op wat absoluut noodzakelijk is en je af te zonderen van alles wat overbodig is.

 

Dit is ook nodig bij tiny houses, want veel past er niet in. Elke hoek moet passen, elke centimeter moet optimaal benut worden. Hoe meer mensen de leefruimte delen, hoe groter de uitdaging. Maar zelfs voor kleine gezinnen hoeft de droom van een tiny house niet bij de voordeur te eindigen: In het geval van (enkele) Tiny Houses kan het samenleven een uitdaging zijn voor een gezin (vooral met opgroeiende kinderen) – er zijn immers geen gesloten retraites – maar de bouw van een mini- of tiny house is niet zo absurd als men zou denken, zelfs met een bijgebouw.

Een intelligente plattegrond en heldere, functionele meubels zijn de oplossing. Architecten en interieurontwerpers met een voorliefde voor Scandinavische stijl wijzen de weg: Vaak met een donkere gevel verrassen de huizen binnenin met felle kleuren en heldere lijnen zonder onnodige franjes.En als de familie in het tiny house te klein wordt, kunnen de meeste huizen relatief eenvoudig worden uitgebreid met uitbreidingen of complete modules.

 

De vormen van de Scandinavische stijl

De Scandinavische stijl wordt gekenmerkt door licht hout, eenvoud, lichtheid en elegante, heldere vormen. Vriendelijke kleuren zijn bijzonder uitnodigend. De vormen zijn eenvoudig en functioneel. Speciale decoraties en andere opvallende kenmerken zijn zeldzaam. En als dat zo is, zijn het meestal natuurlijke vormen. Het lineaire en heldere ontwerp is kenmerkend voor de Scandinavische stijl. Vorm volgt de functie – ook in kinderkamers: meubelfabrikanten zoals Oliver Furniture dragen bij aan bijpassende meubels (hier ziet je inspirerende foto’s van zijn huidige collectie kinderkamermeubels met ruimtebesparende stapelbedden).

Er zijn tal van bossen in de Scandinavische landen zoals Noorwegen en Zweden. Daarom is hout een zeer populair materiaal voor de meubelmakerij. En het is ook een hernieuwbare grondstof. Scandinaviërs gebruiken graag plaatselijk sparren-, berken- en dennenhout. Dit hout is bijzonder licht en daarom ideaal voor tiny houses. Donker, massief meubilair heeft een deprimerend effect. Lichte meubels daarentegen stralen lichtheid en warmte uit. Scandinavische meubels en andere objecten vereisen relatief veel handwerk. Natuurlijke producten zoals linnen, leer en katoen worden vaak verwerkt.
 

Porselein en glas in de Scandinavische inrichtingsstijl

De productie van glas en porselein heeft ook een lange traditie in Scandinavische inrichtingsstijlen. Een voorbeeld is de Zweedse fabriek Kosta Boda, die sinds 1742 glazen voorwerpen in Scandinavische stijl produceert.