Multiresource
Image default
Woning en Tuin

Last van schimmel op zolder? Dit moet je doen!

Een zolder is een handige ruimte waar je allerlei spullen op kunt slaan voor een lange tijd en ook lang niet naar om hoeft te kijken. Dit betekent dat de zolder ook automatisch niet de liefde krijgt die het verdient. Zolang de spullen erop passen, is er niets aan de hand en dient de zolder waar het voor bestemd is: als opslagplaats. Maar door zo over de zolder te denken, is het wel mogelijk dat er problemen ontstaan die vervelende gevolgen voor later kunnen hebben. Vochtvorming op zolder is een van de vervelendste problemen die je op zolder kunt hebben. Door vochtproblemen te hebben, kan er schimmel ontstaan die weer schadelijk is voor het hout en ook voor de gezondheid.

Vochtproblemen op zolder

Vochtproblemen op zolder worden vaak niet zozeer veroorzaakt door bijvoorbeeld een lekkend dak, maar wel door condensatie. Condensatie kan bijvoorbeeld ontstaan wanneer niet goed genoeg geventileerd wordt. Er is ook niet altijd een raam op zolder, maar als deze er wel is, is het aan te raden om het raam zo nu en dan open te zetten.

Het ontstaan van schimmel

Schimmel staat erom bekend dat het graag leeft op vochtige plekken. Een plek zoals een zolder waar geen goede ventilatie plaatsvindt en waar er al sprake is van condensatie, is een ideale plek voor schimmel om op te leven. Vaak herken je schimmel aan donkere plekken op de muur of op het plafond, of in donkere hoeken en eventueel op de vloer. Condensatie is een grote boosdoener voor schimmelvorming en het is dan ook de bedoeling om schimmelproblemen zo snel mogelijk op te lossen om schade aan de gezondheid te voorkomen.

Schimmel op zolder verwijderen

Als je een zolder hebt die vrij toegankelijk is, dan is het makkelijker om er schimmel te verwijderen. Er zijn middelen zoals HG die vaak wel helpen als er sprake is van weinig schimmel. Als er sprake is van veel schimmel, dan is het probleem wat hardnekkiger en dan is het nodig dat er professioneel hulp aan te pas komt. Schimmel op zolder verwijderen gebeurt dan met andere middelen dan doe-het-zelf middelen. Houd er wel rekening mee dat je een professioneel bedrijf, zoals bijvoorbeeld Lavos Reiniging BV inschakelt om het schimmelprobleem te verhelpen. Lavos Reiniging BV maakt bijvoorbeeld gebruik van middelen die niet al te schadelijk zijn voor de gezondheid. Door geavanceerde technieken toe te passen, wordt het schimmelprobleem aangepakt en kan toekomstige problemen eventueel worden voorkomen.

Schimmel verwijderen

Zelf schimmel voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen, en dat is zeker in het geval van schimmel ook het geval. Schimmel kan schadelijk zijn voor de gezondheid, maar ook materialen zoals verf en behang worden er door aangetast. Het kan aardig in de kosten lopen wanneer er schade is ontstaan door schimmelvorming. Daarom is het beter om te voorkomen dat er überhaupt schimmelvorming kan ontstaan. Een belangrijke oorzaak is condensvorming. Daarom is het belangrijk om condensvorming aan te pakken als er al sprake van is of het anders te voorkomen. Dit kun je doen door ramen open te zetten in de ruimten waar ramen beschikbaar zijn. Daarnaast is het aanschaffen van een ventilatiesysteem ook een goed idee. Wanneer dit niet mogelijk is, dan kun je ook altijd vochtvreters aanschaffen. Deze zorgt ervoor dat er overtollig vocht uit de lucht wordt gehaald.

Voorkom schimmel op zolder door goed te ventileren en voorkom schimmel liever dan dat je het zover laat komen dat het schimmelprobleem moet worden verholpen.