Multiresource
Image default
Hobby en vrije tijd

Mag ik zomaar een luchtbuks kopen?

Schieten met een luchtbuks blijft voor de liefhebber natuurlijk heerlijk. Het liefst ga je met inachtneming van de veiligheid onbegrensd je gang, maar het is wel goed om je te realiseren dat aan het bezit en het gebruik van een luchtbuks regels zijn verbonden. Gelukkig valt het best mee hoe complex de regelgeving is, je moet het net even weten. Hieronder meer informatie over de regels die gelden met betrekking tot de koop, verkoop en het bezit van een luchtbuks. Daarna worden kort de verschillende soorten luchtbuksen behandeld. Kortom, alles wat je moet weten!

De regels

Zoals gezegd hoeven de regels niet zozeer complex te zijn. Wel is het van belang om te onthouden dat elk land zijn eigen regelgeving bepaalt. De regels die hieronder worden genoemd gelden vanzelfsprekend voor Nederland. Deze zijn te vinden in de Nederlandse Wet Wapens en Munitie. Wil je in het buitenland schieten met een luchtbuks? Houd er dan rekening mee dat de regelgeving sterk kan afwijken.

Minimale leeftijd

Je dient minimaal achttien jaar te zijn om een luchtbuks te kopen. Vanaf deze leeftijd mag je er dus ook één bezitten. Het is belangrijk om je hier netjes aan te houden, anders ben je immers strafbaar. Wil je de luchtbuks doorverkopen, houd er dan rekening mee dat je dit niet doet aan een minderjarige. Nederland kent niet zozeer regels met betrekking tot de schotkracht van de luchtbuks.

Luchtbuks vervoeren

Je komt er hoogstwaarschijnlijk niet omheen dat je de luchtbuks een keer gaat moeten vervoeren. Voor het vervoer van een luchtbuks geldt over het algemeen dat deze niet klaar mag zijn om direct te gebruiken. Kortom, de luchtbuks mag niet geladen zijn en dient in bijvoorbeeld een hoes of een koffer verpakt te zijn.

Waar een luchtbuks gebruikt mag worden

Onder het ‘gebruiken’ van een luchtbuks wordt verstaan het daadwerkelijke schieten met een luchtbuks. De regel is in hoofdzaak dat een luchtbuks absoluut niet op de openbare weg mag worden gebruikt! Je mag een luchtbuks wel gewoon gebruiken op eigen terrein. Het moet in ieder geval gaan om terrein wat voor reguliere omstanders niet zonder meer toegankelijk is. Of je dan gezien wordt of niet, maakt weinig uit. Wel dien je je praktisch af te vragen of je met een luchtbuks wilt schieten in het bijzijn van willekeurige omstanders. Het gebeurt niet zelden dat omstanders schrikken en de politie bellen, omdat zij de situatie niet helemaal vertrouwen. Dit is natuurlijk vervelend voor zowel jezelf als voor de omstanders. Het is hierom ook belangrijk om omstanders of buren op de hoogte te houden, zo hou je ze te vriend!

Uiterlijke kenmerken luchtbuks

Een andere belangrijke regel die van pas komt bij het aanschaffen van een luchtbuks is dat een luchtbuks op het gebied van uiterlijke kenmerken te onderscheiden moet zijn van een vuurwapen. Anders gezegd mag je luchtbuks dus niet lijken op een vuurwapen. Dit zou namelijk een afschrikkend effect hebben, met de nadelige gevolgen van dien. Lijkt een luchtbuks wel op een vuurwapen? Realiseer je dat de luchtbuks dan officieel valt onder categorie 1 vuurwapens. Dit is voor de meeste mensen onwenselijk.

Soorten luchtbuksen en de voor- en nadelen

De bekendste soorten luchtbuksen zijn tegenwoordig de veerbuks en de persluchtbuks (ook wel PCP buks). Deze hebben beiden hun voor- en nadelen.

Veerbuksen

Het zit hem in de naam. Dit type luchtbuks wordt aangedreven met een (stalen) veer en een zuiger. Kies je voor een duurder model, dan zal deze vaak niet uitgerust zijn met een stalen veer, maar met een gasveer. Dit is een lichter alternatief op de stalen veer. Het voordeel van een veerbuks is dat deze doorgaans scherper geprijsd zijn. Een voorbeeld van een betrouwbaar merk voor dit type luchtbuksen is Weihrauch. Dit is direct een van de grotere spelers op de markt.

Persluchtbuks (PCB buks)

Dit type buks wordt zoals gezegd ook wel PCP buks genoemd. Het maakt gebruik van perslucht zodat de kogel met hoge snelheid door de loop wordt gelanceerd. Je herkent dit type luchtbuks aan de cilinder gevuld met perslucht, deze bevindt zich doorgaans onder de loop. Het grote voordeel is het missen van een bewegende en vibrerende veer. Dit type luchtbuks is dus een stuk accurater. Het nadeel is de prijs. Ze vallen logischerwijze duurder uit dan een veerbuks. Ook PCP buksen worden veel geproduceerd door Weihrauch. Kijk bijvoorbeeld eens naar een HW100. Deze staat onder kenners bekend als een betrouwbare en kwalitatieve persluchtbuks.

Let op: aan deze tekst kunnen geen rechten worden ontleend. Wetten en regelgeving zijn constant aan verandering onderhevig. Deze tekst is samengesteld op basis van verschillende bronnen en dient met name om deze hobby breder onder de aandacht te brengen. Alvorens je een luchtbuks gaat kopen adviseren we je om je goed te laten informeren door een erkende wapenhandel en de actuele wetgeving te raadplegen.