Multiresource
Image default
Electronica en Computers

Mobiele luchtkoelers

https://duravert-portacool.com/

Tijdens de warme zomerdagen hebben we behoefte aan koelte. We halen massaal onze airconditionings en luchtkoelers uit te kast. Allerlei apparaten hebben hun eigen werkingsprincipe om de lucht te koelen. Want wat is het verschil tussen een ventilator, een airco en een luchtkoeler? Welke is het meest geschikt voor u?

Hoe kan ik mijn lucht koelen?

In de zomermaanden komt de warmte langzaam het huis in. Broeierige nachten maken slapen moeilijk. Er wordt een ventilator aangezet om de luchtstroom te creëren die de zweterige huid kan koelen of de airco wordt gestart die de lucht in huis afkoelt. Een luchtkoeler zorgt voor een koele luchtstroom en zit qua werking tussen een ventilator en een airco in.

Hoe gaat dat in zijn werk?

Luchtkoelers zijn er in verschillende vormen. Het doel van de luchtkoeler is warme droge lucht opnemen en koelen middels een koelmembraan. Een geavanceerde luchtkoeler werkt volgens het principe van water verdampen. Het verdampen van water heeft warmte nodig. Die warmte wordt onttrokken uit de lucht die door de luchtkoeler aangezogen wordt. Het vocht op het koelmembraan verdampt en het membraan adsorbeert de warmte uit de lucht. Vervolgens wordt de koele lucht aan de andere zijde de luchtkoeler uit geblazen. De huidige luchtvochtigheid heeft invloed op de koelcapaciteit van de luchtkoeler; hoe droger de lucht hoe koeler de lucht uit de luchtkoeler aanvoelt. Het water in de luchtkoeler wordt over een vochtverdeler getrokken die ervoor zorgt dat het water optimaal in contact komt met de aangevoerde lucht. Het wateroppervlak wordt zo groot mogelijk gemaakt, zodat grote hoeveelheden water kunnen verdampen in een korte tijd.

Koeling door verdampen van water

Een simpel voorbeeld: een natte handdoek aan de waslijn. Een natte handdoek die in de wind hangt te drogen voelt koel aan, een handdoek die opdroogt voelt vervolgens warm aan. Een fles water die in een natte handdoek is gewikkeld zal langer koel blijven, in ieder geval zolang de handdoek nat is. Zo werken luchtkoelers dus ook, wat het de ideale oplossing maakt voor hitte in de zomer.

https://duravert-portacool.com/