Multiresource
Image default
Dienstverlening

Paniekaanvallen

Oorzaken
De oorzaak van paniekaanvallen is nog niet volledig begrepen, maar onderzoek wijst uit dat het gaat om een combinatie van genetische, biologische, psychische en omgevingsfactoren gaat die een persoon vatbaar voor paniek maakt.

Bijvoorbeeld kunnen paniekaanvallen worden veroorzaakt door een proces in de hersenen dat overgevoelig is voor angst stimulans of een gevoelig angst centrum in de hersenen, een deel wat bekend staat als de amygdala.

Een paniekaanval komt voor wanneer het lichaam een plotselinge adrenaline piek ondergaat, welke niet in proportie staat tot het waargenomen gevaar.

Tijdens een paniekaanval reageert de amygdala met een te hoog stress niveau wanneer deze wordt geconfronteerd met een onbekende situatie of stressvolle gebeurtenis.

Paniek kalmeringsteken
Paniekaanvallen worden veroorzaakt door het emotionele centrum van de hersenen die overmatig reageert op stimuli.
Adrenaline is het hormoon wat in werking treed bij vluchten-of-vechten situaties. Een plotselinge piek van dit hormoon bereidt het lichaam voor om te vluchten of het gevaar te lijf te gaan door onder andere het verhogen van de hartslag en ademhaling.

In het geval van een paniekaanval zorgt deze plotselinge verhoging van adrenaline voor verontrustende gevoelens welke niet proportioneel is tot het werkelijke gevaar of bedreiging.

Wanneer het zenuwstelsel op een normale manier reageert op een angstige situatie, daalt de adrenaline snel weer tot zijn normale niveau wanneer de angstige situatie is verdwenen. Dit gebeurt niet tijdens een paniekaanval, een persoon kan een uur of langer nodig hebben om hier van bij te komen.

Vaak is er geen duidelijke trigger voor paniek symptomen. Dit kan mensen het gevoel geven om het te verklaren met gedachtes als “ik ga vast dood,” of “ik wordt gek.” Deze gedachtes kunnen tot meer paniek leiden.

Een paniekaanval kan ook worden uitgelokt door een intimiderende gebeurtenis zoals spreken in openbaar of vliegen.

Hoe beheers je een paniekaanval
Het goede nieuws over paniek symptomen is dat ze prima te behandelen zijn. Er zijn veel goede manieren voor mensen om zelf de paniek reactie tegen te gaan.

Educatie
Kennis is een groot onderdeel van de overwinning van paniek symptomen. Leren over de manier waarop ons angst-centrum van de hersenen werkt geeft mensen de gereedschappen om een paniekaanval te herkennen voor wat het is: Een miscommunicatie van de amygdala waardoor er een adrenalinepiek ontstaat.

Het is belangrijk om te begrijpen dat de panieksymptomen niet gerelateerd zijn aan een ernstige aandoening. Ondanks het gevoel van angst en aankomend onheil, zal een aanval niet tot de dood leiden.

Ben je op zoek naar een psycholoog in Rotterdam?

https://www.depsycholoog.nl/rotterdam/