Multiresource
Image default
Dienstverlening

TENS. Een moderne pijntherapie door middel van elektrische stimulatie

TENS staat voor Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie. Maar wat is TENS precies? Het is een moderne pijntherapie die niet medicamenteus is maar werkt door middel van elektrische stimulatie. Door deze doeltreffende pijntherapie hoeft u geen heftige tabletten tegen de pijn meer te slikken. Indien nodig kan de TENS therapie wel gecombineerd worden met pijnstillende tabletten. Dit dient wel altijd te gebeuren in samenspraak met een arts.

Het kleine en daarmee handzame TENS apparaat geeft stroomsignalen af. Dit gebeurt via elektroden pleisters die voor de behandeling op de huid geplakt zijn. De stroomsignalen hebben een pijn dempende werking. De plek van de elektrodepleisters hangt af van de plek op het lichaam waar de pijn wordt ervaren. Middels een duidelijke handleiding, ondersteunt met afbeeldingen, kunt u zien waar de pleisters precies geplakt moeten worden.

Via de elektrodepleisters voelt u de stroomsignalen. De stroomsignalen geven geen pijnlijk gevoel. Het gevoel dat ze afgeven wordt beschreven als licht kriebelend of licht kloppend. De pijnprikkel die u heeft en die normaal gesproken richting de hersenen gaat wordt door de stroomsignalen verstoort. De hersenen nemen hierdoor de pijnprikkel niet of vele malen minder waar. De stroomsignalen stimuleren het lichaam om endorfine aan te maken, het lichaamseigen pijn dempende stofje. Als laatste zorgen de stroomsignalen ervoor dat spieren zich zullen ontspannen.

Bewezen doeltreffend

TENS wordt al lange tijd als pijntherapie ingezet door medisch specialisten. Het is een zeer effectieve methode bij revalidatie na een ongeluk of chronische pijn. Ook zijn de TENS behandelingen in te zetten bij mensen die geen kracht in hun spieren hebben of niet mobiel zijn. Door de elektrostimulatie kunnen spieren herstellen en getraind worden zonder dat deze daadwerkelijk bewogen hoeven te worden.

Elektrostimulatie heeft vele voordelen en kan ingezet worden voor:

  • Training van de spieren en herstel van de spieren
  • Pijntherapie, onder andere zeer effectief bij rugpijn
  • Het verminderen van cellulitis en huidverbetering
  • Het verbeteren van de stofwisseling en afvallen
  • Het trainen van de bekkenbodem

https://tens.nl/