Multiresource
Image default
Kunst en Kitsch

Tweedehandse grafmonumenten – een tweede kans

Gun die steen een nieuw leven

Het natuursteen van een grafsteen is miljoenen jaar oud. Wist je dat grafstenen na verwijdering van het graf tot puin worden gemalen? Kostbaar materiaal dat letterlijk nog duizenden jaren mee zou kunnen verdwijnt als puin bij het grof vuil..

Het kan echter ook anders. Als een steenhouwer de grafsteen na bijv. 10 of 20 jaar zorgvuldig verwijdert is de kans op beschadigingen minimaal. In de steenhouwerij schuurt men de steen weer helemaal kaal. De tweedehands grafsteen ziet er dan als nieuw uit. Nabestaanden kiezen de gewenste vorm en tekst. De steenhouwer maakt de steen naar de wensen van de klant en plaatst deze op het graf.

De tweedehands grafsteen verschilt in niets van een “nieuwe” steen.

Van RVS grafmonumenten recycled men het roestvast staal en overig metaal als het graf geruimd wordt. Een eenvoudige en duurzame oplossing die inmiddels ingeburgerd is.

Belgische grafmonumenten

Op de begraafplaats in Zonnebeke België doet men het weer anders. Daar zijn 54 oude grafmonumenten te koop. Het gaat om graven waarvan de nabestaanden de concessie niet hebben verlengd. Graven die een zekere beeldbepalende en/of architectonische waarde hebben. De graven zijn natuurlijk wel geruimd.

Een mooi Tweedehandsje

De begraafplaats hanteert drie prijscategorieën, De tweedehands graven met grafmonument gaan voor 1.500 euro, 1.125 euro of 750 euro. Een mooie ruime tweedehandse grafkelder heb je al vanaf 250 euro- schoongespoten en al.

Voor een dubbeltje

De tweedehands grafmonumenten zijn oud en liggen het dichtst bij het kerkje. In het verleden moest je van standing zijn wilde je ‘vooraan’ mogen liggen. De een mooiste plekjes waren voor de rijkste families.  Nu lig je (gelijk na je uitvaart) voor bijna niks vooraan: voor een dubbeltje op de eerste rij.

Positief

Veel bewoners zijn positief over dit initiatief. Ze zijn blij dat de mooie en beeldbepalende graven behouden blijven voor het oude gedeelte van de begraafplaats. De authentieke sfeer blijft behouden. Bewoners krijgen zo ook de kans om dichter bij de grootouders te komen liggen. En vaak vinden ze “zo’n arduinen graf” gewoon veel mooier dan een glimmend nieuw graf.

Modern nieuw grafmonument

Toch geven de meeste de voorkeur aan een nieuw ongebruikt modern grafmonument. Maar wellicht dat die over honderd jaar ook gewild zijn als tweedehands object tegen een mooi prijsje….

 

Memorabel persoonlijke grafkunst

Memorabel realiseert moderne stijlvolle grafmonumenten voor iedereen. Ook bijzondere, eigentijdse en abstracte gedenktekens voor een babygraf of een kindermonument. Ontwerpen die aansluiten bij uw wensen en eisen. Weten wat de mogelijkheden zijn van RVS, corten of glas? Bekijk de memorabel website of maak een afspraak.

Bel 0320-218676 of stuur een e-mail naar info@memorabel.nl. Ik luister aandachtig en respectvol om uw wensen zorgvuldig te kunnen vertalen naar een bijzondere en persoonlijke gedenkteken.

 

Jeroen Stok

Dit artikel werd geschreven door Jeroen Stok.  Jeroen is beeldhouwer en ontwerpt behalve grafkunst ook RVS sculpturen en kunst in opdracht. Gestileerde moderne kunstwerken die een opvallend lichte en positieve uitstraling hebben. Het ontwerpen van grafmonumenten in samenspraak met nabestaanden is een belangrijk onderdeel van zijn werk, dat meestal meer betekenis heeft voor mensen dan een “gewoon” kunstwerk. 

https://www.memorabel.nl/alle-afscheidsmonumenten/