Multiresource
Image default
Energie

Waarom het isoleren van jouw huis een goed idee is

Met isolatie kan je je huis als het ware inpakken, zodat warmte beter vastgehouden wordt. En dat kan veel schelen. In een gemiddelde hoekwoning kun je per jaar bijna tweeduizend euro besparen, wanneer je van geen isolatie naar goede isolatie gaat. Daarnaast woon je in een goed geïsoleerd huis ook een stuk comfortabeler, gebruik je minder energie en stoot je daarom dus ook minder CO2 uit. Maar welke soorten isolatie heb je dan en hoeveel bespaar je? 

Soorten isolatie

Er zijn verschillende soorten isolatie waarmee jij je huis beter kunt isoleren. De eerste is spouwmuurisolatie. Een spouw is de ruimte tussen een binnenmuur en een buitenmuur. Die ruimte kun je door een gespecialiseerd bedrijf laten opvullen met isolatiemateriaal. Ook de muren van een woning zonder spouw kun je isoleren, hierbij kan je dan kiezen voor gevelisolatie. 

De derde soort isolatie die je zou kunnen toepassen is vloerisolatie. Met een goede vloerisolatie verbruik je op jaarbasis namelijk gemiddeld 320 kubieke meter minder gas. Zo bespaar je dus flink wat geld en heb je warme voeten. 

De vierde vorm van isolatie die je zou kunnen toepassen is dakisolatie. Een dak zonder isolatie is namelijk een van de grootste energieverspillers in huis, de meeste Nederlandse daken zijn matig geïsoleerd. De kans is dus groot dat je hiermee kan winnen. 

De laatste soort isolatie is via de ramen (isolatieglas). Enkelglas en gewoon dubbelglas kan je namelijk het beste vervangen door HR++-glas of triple-glas. Hiermee kan je ook veel geld besparen en woon je ook nog eens comfortabeler. 

Subsidie voor het isoleren van je huis

Vanaf 1 januari van dit jaar (2021) kun je als woningeigenaar gebruik maken van de Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing (ISDE). Om deze subsidie te krijgen, moet je minimaal twee verduurzamingsmaatregelen nemen. Dit kunnen twee isolerende maatregelen zijn (bijvoorbeeld triple glas en gevelisolatie etc.), maar het mag ook een isolerende maatregel en en een investering in bijvoorbeeld zonnepanelen zijn. Je hoeft de uitgaven van het isoleren dus niet allemaal zelf te betalen. 

Winst op de lange termijn

Voor het (laten) aanbrengen van isolatie betaal je één keer, maar de besparing zie je elk jaar terug op je energierekening. Als je je energie vergelijkt met voorgaande jaren nadat je huis beter geïsoleerd is zal je versteld staan. Ook draagt isoleren bij aan de waarde van je woning. Op korte termijn kan het dus duur lijken, maar op de lange termijn is het vaak een goede besteding van je geld. Voor spouwmuurisolatie is de winst bijvoorbeeld vergelijkbaar met een rente van tien procent op je spaarrekening. Bij dakisolatie is dat acht procent. Bij vloerisolatie is dat zeven procent en bij triple glas zo’n zes procent. Een bank betaalt tegenwoordig dit soort rentes niet meer. 

 

Nu je dus weet met welke soorten isolatie jij je huis kan isoleren en hoeveel je dat kan opleren is het tijd om aan de slag te gaan. Waar wacht je dus nog op? En als je dan toch bezig bent, waarom verduurzaam je niet nog wat verder en ga je voor bijvoorbeeld led-verlichting of zonnepanelen.