Multiresource
Image default
Industrie

Waarom koolstof vanes ideaal zijn voor drooglopende vacuümpompen

Koolstof vanes zijn een integraal onderdeel van drooglopende vacuümpompen en bieden een aantal voordelen in vergelijking met andere soorten vacuümpompen. In deze blogpost bespreken we waarom koolstof vanes de ideale keuze zijn voor drooglopende vacuümpompen en hoe ze kunnen worden gebruikt om hun prestaties te verbeteren.

Met hun superieure sterkte en lichtgewicht ontwerp zijn koolstof vanes de perfecte oplossing voor vele toepassingen met drooglopende vacuümpompen. Lees verder om meer te weten te komen over waarom koolstof vanes de beste keuze zijn voor dit soort vacuümpompen.

 

Carbon schoepen zijn zelfsmerend

Een van de grote voordelen van het gebruik van koolstof vanes in drooglopende vacuümpompen zijn hun zelfsmerende eigenschappen. Dit maakt ze ideaal voor gebruik in toepassingen waar smering niet kan worden toegepast. Zonder de noodzaak van smering, elimineert het risico op verontreiniging en vermindert de hoeveelheid onderhoud die nodig is.

In vergelijking met andere materialen die in vacuümpompen worden gebruikt, bieden koolstof vanes een superieure zelfsmering. Dit komt omdat ze zijn samengesteld uit zeer stabiel grafiet dat een lage wrijvingscoëfficiënt heeft en een wrijvingsarm oppervlak biedt dat bestand is tegen slijtage door hitte en druk. Bovendien hebben koolstof vanes een hoge temperatuurbestendigheid, waardoor ze kunnen werken bij temperaturen tot 150°C. Dit maakt ze zeer geschikt voor de zware omstandigheden die vaak voorkomen bij vacuümpomp toepassingen.

 

Ze hebben een lage wrijvingscoëfficiënt

koolstof vanes bieden een lage wrijvingscoëfficiënt, wat belangrijk is voor drooglopende vacuümpompen. De lage wrijvingscoëfficiënt minimaliseert slijtage van de schoepen oppervlakken en vermindert de kans op slippen. Dit betekent dat koolstof vanes bij gebruik in drooglopende pompen voor een soepele, efficiënte werking kunnen zorgen. Hierdoor gaat de pomp langer mee en is er na verloop van tijd minder onderhoud nodig.

De lage wrijvingscoëfficiënt helpt ook om de energie-efficiëntie van de pomp te verhogen omdat er minder energie nodig is om de schoepen te bewegen. Ten slotte maakt deze eigenschap koolstof vanes ideaal voor gebruik in omgevingen met hoge temperaturen omdat de lage wrijvingscoëfficiënt de warmteontwikkeling in de pomp vermindert.

 

Koolstof vanes kunnen bij hoge temperaturen werken

Koolstof vanes zijn ideaal voor drooglopende vacuümpompen omdat ze bij veel hogere temperaturen kunnen werken dan andere materialen. Koolstof vanes hebben een lagere wrijvingscoëfficiënt, waardoor ze efficiënter kunnen werken bij hogere temperaturen. Dit maakt ze tot een ideale oplossing voor toepassingen die een drooglopende vacuümpomp vereisen om grote hoeveelheden gassen of dampen op hoge temperatuur te verwerken.

Carbon schoepen hebben ook een veel langere levensduur dan andere materialen wanneer ze worden blootgesteld aan hoge temperaturen, waardoor ze een betrouwbare en kosteneffectieve keuze zijn.

 

Ze hebben een lange levensduur

Carbon schoepen zijn ontworpen om lang mee te gaan, met een levensduur van maximaal 10.000 uur. Mede dankzij hun lage wrijvingscoëfficiënt blijft slijtage beperkt. Bovendien zorgt het gladde oppervlak van de schoepen ervoor dat ze gemakkelijk tegen elkaar kunnen schuiven, waardoor eventuele problemen door slijpen of andere vormen van slijtage worden vermeden.

In de meeste toepassingen kunnen koolstof vanes indien nodig worden vervangen om hun levensduur te verlengen. Als gevolg hiervan hebben drooglopende vacuümpompen die gebruik maken van koolstof vanes veel minder kans op onverwachte uitval of defecten als gevolg van slijtage.

 

https://unspi.com/nl/producten/vanes/koolstof-vanes