Multiresource
Image default
Internet

Wat is server monitoring?

Servermonitoring is het proces om inzicht te krijgen in de activiteit op je servers, fysiek of virtueel. De server is voor velen het hart van het bedrijf. Deze moet betrouwbaar zijn en het moet de taken goed uitvoeren. Als dat niet het geval is dan leidt dat tot allerlei storingen en vertragingen. Het een beetje hetzelfde als het menselijk hart, als je het goed verzorgt zal het goed werken.

 

Wat is een server?

Om te weten wat server monitoring is, is het belangrijk om te weten wat een server is. Een server  is heel simpel gezegd een computer of programma dat taken uitvoert. Het is meestal een fysiek iets, maar je hebt ook servers die als software werken. Bijvoorbeeld een emailserver, deze zorgt ervoor dat al het mailcontact naar de juiste persoon wordt gestuurd. Dit is een simpel voorbeeld, maar servers heb je in allerlei soorten en maten, met allemaal verschillende doelen. Om dan terug te komen naar het server monitoring. Dit is het gehele proces om inzicht te krijgen van alle activiteiten die er op uw fysieke of virtuele server afspelen. Servermonitoring is het proces om inzicht te krijgen in de activiteit op uw servers — fysiek of virtueel.

 

Wat zijn de voordelen van server monitoring?

Het onderhouden van een server is een proces dat continu doorgaat. Het is erg belangrijk dat je direct weet of alles goed gaat en als er ergens een foutmelding is kun je dat zo snel mogelijk oplossen. Voor grote bedrijven zoals Google, kan een fout die maar een paar minuten duurt al snel gigantische gevolgen hebben. Er zijn nog veel meer redenen om aan server monitoring te doen. We hebben de belangrijkste punten op een rijtje gezet

–        Beveiliging: Als er ergens een lek is, kun je dit snel oplossen.

–        Betaalbaarheid: Het aanschaffen van een server monitoring software is natuurlijk een investering, maar die zal zich snel uitbetalen.

–        Probleemoplossend: Zoals net ook al is beschreven, kunnen foutmeldingen grote gevolgen hebben, dit wil je zo snel mogelijk oplossen.

Natuurlijk zijn er nog veel meer voordelen, maar het is belangrijk om zelf goed onderzoek te doen.

https://www.pim.plus/server-monitoring