Multiresource
Image default
Electronica en Computers

Wat te doen met je oude tablet?

Onze wereld wordt steeds mobieler. Hadden we vroeger misschien één mobiele telefoon, tegenwoordig hebben we vaak minimaal een telefoon (of soms twee, een van het werk en een privé), een tablet en/of een laptop. Velen van ons hebben daarbij ook nog een smartwatch. En was het vroeger vaak alleen de jonge generatie, nu doet iedereen mee, jong en oud. De coronacrisis heeft dit alleen nog maar versterkt. Oudere mensen hadden tijdens de lockdown niet alleen contact met familie via de smartphone, tablet of laptop, maar ontdekten ook het online winkelen.

Afgedankte elektronica

Op zich is er niets mis mee dat we allemaal online zijn op onze apparaten, dat is nu eenmaal de huidige tijd. En het is ook goed dat ouderen daar in mee gaan, dat ook zij de voordelen ontdekken van communicatie via social media of het online shoppen. Maar wel is het zo dat de berg van afgedankte telefoons, tablets en computers steeds groter wordt. Wat kun je zelf doen om duurzaam om te gaan met je apparaten om zo de hoeveelheid van deze afvalberg te verkleinen? Een voorbeeld is om devices een tweede kans te geven of apparatuur zoals tablets te recyclen.

Tablets recyclen, verkopen of weggeven?

Als je een nieuwe tablet hebt gekocht, ben je misschien geneigd om je oude in de prullenbak te gooien, maar dat is letterlijk zonde, want daarmee breng je schadelijke stoffen in het milieu. Er zijn zoveel andere dingen die je ermee kan doen:

  • Als nachtklok en wekker op je nachtkastje zetten.
  • Als scherm gebruiken voor het checken van je CCTV-camera’s. Zo’n tablet kun je immers gemakkelijk overal plaatsen.
  • Weggeven: iemand blij maken is altijd leuk toch?
  • Verkopen: dit kan via websites voor tweedehands artikelen, zoals bijvoorbeeld marktplaats, maar er zijn ook webshops die oude tablets inkopen en refurbished weer verkopen.
  • Is de tablet defect? Overweeg dan, afhankelijk van de kosten, een reparatie. Zijn de kosten te hoog, dan is inleveren wellicht een betere optie.
  • Inleveren voor recycling: dit kan bij de milieustraat van je gemeente, waar men door middel van tablets recyclen de grondstoffen eruit haalt, die voor hergebruik geschikt zijn.
  • Inleveren kan ook bij de winkel waar je een nieuwe koopt, zij zijn verplicht je oude tablet in te nemen. En grote elektronicazaken met inzamelpunten nemen je oude tablet ook gratis in.
  • Ook de kringloopwinkel zal blij zijn met je tablet.

Data verwijderen

Wat je ook doet met je oude tablet, laten recyclen, verkopen of weggeven, verwijder wel altijd je data. Meestal is het terugzetten naar “factory settings” voldoende om dit te bewerkstelligen. Mocht je de data nog nodig hebben, vergeet dan niet om een kopie te maken.