Multiresource
Image default
Aanbiedingen

Welk type hout is het beste voor je houten hekwerk? De ultieme gids

Welk type hout is het beste voor je houten hekwerk? De ultieme gids

Bij het kiezen van een houten Arfman hekwerk voor je tuin of erf, is de uiteindelijke beslissing over welk type hout je moet kiezen van groot belang. De juiste houtsoort kan een groot verschil maken in de levensduur en het onderhoud van je hekwerk. In deze blogpost helpen we je te begrijpen welke houtsoorten het beste zijn voor jouw houten hekwerk en hoe je een weloverwogen keuze kunt maken.

 

Duurzame houtsoorten

Duurzaamheid is een belangrijke factor bij het kiezen van hout voor een hekwerk. Duurzame houtsoorten hebben een langere levensduur en zijn beter bestand tegen weersinvloeden, insecten en schimmels. Voorbeelden van duurzame houtsoorten zijn hardhoutsoorten zoals eiken, kastanje, iroko en bankirai. Het hout van deze soorten is over het algemeen duurder, maar omdat ze langer meegaan en minder onderhoud vergen, is het een investering die de moeite waard is.

 

Geïmpregneerd hout

Geïmpregneerd hout is een andere houtsoort die geschikt is voor hekwerken. Dit hout wordt chemisch behandeld om de natuurlijke weerstand tegen vocht, insecten en schimmels te vergroten. Geïmpregneerd hout is over het algemeen zachter en minder duurzaam dan hardhoutsoorten, maar is nog steeds een degelijke optie en vaak budgetvriendelijker. Denk hierbij aan grenen en vuren hout.

 

Composiet hout

Composiet Hout is een relatief nieuwe optie voor houten hekwerken en wordt gemaakt van een mix van houtvezels en kunststof. Dit maakt composiet hout zeer duurzaam en onderhoudsvrij. Composiet hout is vaak wel prijziger dan geïmpregneerd hout, maar meestal goedkoper dan hardhout. Omdat het geen echt hout is, heeft het wel een iets andere uitstraling, maar de ontwikkeling van composiethout heeft de laatste jaren gezorgd voor een steeds natuurlijkere uitstraling.

 

Onderhoud en levensduur

Een belangrijke factor bij het kiezen van hout voor je hekwerk is de mate van onderhoud die het vereist en de verwachte levensduur. Hardhout en composiet hout hebben in het algemeen de langste levensduur en vergen het minste onderhoud. Bij geïmpregneerd hout zul je vaker moeten behandelen met beits of verf om de levensduur te vergroten. Het is essentieel om het onderhoudsschema van je gekozen houtsoort te volgen om te zorgen voor een langere levensduur van je hekwerk.

 

https://www.arfman.nl/