Multiresource
Image default
Huishoudelijk

Zelf een stroomstoring oplossen doe je met behulp van dit stappenplan

Van een stroomstoring wil je natuurlijk zo snel mogelijk af zijn, een elektricien inschakelen hoeft niet altijd de snelste optie te zijn. Gelukkig is er de mogelijkheid om zelf je stroomstoring op te lossen. Bij zelf een stroomstoring oplossen hoort natuurlijk ook een stappenplan. Niet elke stroomstoring is zelf op te lossen. landelijke of regionale stroomstoringen die moeten opgelost worden door het netbeheerder en storingen door schade aan de groepenkast die kan je maar beter overlaten aan een gespecialiseerde elektricien.

Hoe ontstaat een stroomstoring?

Een stroomstoring kan op meerdere manieren ontstaan, zo ontstaan er storingen door schade, ouderdom en slijtage. Dit zijn ook de meest voorkomende oorzaken van een storing. Deze schade, ouderdom en slijtage treden vaak op in de groepenkast maar ook aan apparaten en kabels. Mocht er schade zijn aan de apparaten en kabels dan kan je deze storing zelf oplossen met behulp van een stappenplan.

Zo kan je gemakkelijk een stroomstoring oplossen

Bij een stroomstoring zal direct de stroom uitvallen, het is nu belangrijk om gelijk alle apparaten uit de stopcontacten te halen. Als de apparaten allemaal uit de stopcontacten zijn gehaald dan kan de stroom ook weer aangezet worden, mocht de stroom niet aangaan dan is het aan te raden om een elektricien te bellen. Als de stroom weer is aangezet dan kan je beginnen met het aansluiten van alle apparaten op de stopcontacten. Het kan zomaar zo zijn dat de stroom weer uitvalt nadat je een apparaat hebt aangesloten. Dit kan aan overbelasting liggen of aan schade, controleer dus de groepen en het apparaat zelf. Hierna kan je weer verder met het aansluiten van alle apparaten en de stroom aanzetten. Bij nog een stroomstoring is het beter om contact op te nemen met een specialistische elektricien.