Multiresource
Image default
Huishoudelijk

Zo werk je veilig met elektra

Als je gaat werken met elektra dan moet je altijd extra voorzichtig werken. Je kan elektriciteit niet zien. Je weet dus ook niet zien of er ergens spanning op staat of niet. Als je direct lichamelijk contact hebt met elektriciteit dan kan dit grote gevolgen hebben en zelfs dodelijk zijn. Jaarlijks gebeuren er veel ongelukken met elektriciteit. Zulke ongelukken kan je voorkomen door veilig en op de juiste manier te werken. Als je iets met elektra op een verkeerde manier aansluit dan kunnen elektriciteitskabels oververhit raken. En daar kan brand van ontstaan. Daarom is het belangrijk dat je weet wat je doet. 

De juiste gereedschap gebruiken

Je kan verschillende dingen doen als je met elektra gaat werken. Als je bijvoorbeeld elektra gaat aanleggen dan heb je goed gereedschap nodig. Je kan hiervoor niet de eerste schroevendraaier gebruiken die je in je huis hebt gevonden. Voor het aanleggen van elektra heb je geïsoleerd gereedschap nodig. Als je gebruik maakt van geïsoleerd gereedschap dan ben je veel beter beschermd tegen kortsluiting en elektrocutie. Elektra aanleggen is al een stuk veiliger als je met geïsoleerd gereedschap werkt. Als je elektra gaat aanleggen is dan is het ook belangrijk dat je de stroom uitschakelt. Controleer ook altijd of de stroom ook echt uit is met een spanningsmeter.

Spanningsloos werken

Wanneer je gaat werken met elektra is het heel belangrijk dat je de spanning uitschakelt. Dit moet je doen omdat er anders elektrocutie kan ontstaan. Als je met elektra gaat werken dan raak je veel dingen aan, en dan is het heel gevaarlijk als de spanning er nog op staat. Als er iets fout gaat krijg je wel 230 volt door je lichaam. In de groepenkast kan je elke groep apart uitschakelen. Je kan dan de groep uitschakelen waar jij aan de slag moet. Zo vermijd je alle gevaarlijke situaties.