Multiresource
Image default
Financieel

Zorgtoeslag een tegemoetkoming in de zorgpremie

In Nederland hebben we met elkaar afgesproken dat goede zorg voor iedereen bereikbaar en dus betaalbaar moet zijn. Dus of je nu arm of rijk bent, jong of oud, gehandicapt of niet, iedereen moet overal terecht kunnen voor goede zorg. Daarom is het dan ook voor iedereen van 18 jaar en ouder verplicht om een zorgverzekering te hebben met minimaal de dekking van het basispakket. Kinderen jonger dan 18 jaar zijn gratis meeverzekerd op de zorgpolis van één van de ouders.

Een zorgverzekering is niet goedkoop

Maar met deze verplichte verzekering wringt het ook tegelijkertijd als we het hebben over bereikbare en betaalbare zorg. De Nederlandse zorgverzekeringen zijn namelijk niet bepaald goedkoop en de premies worden ook ieder jaar hoger. Tegenwoordig betaal je voor een zorgverzekering met alleen het basispakket een premie van minimaal zo’n 110 euro per maand. Een behoorlijke aanslag dus op het maandelijkse budget en voor mensen met een minimum inkomen eigenlijk nauwelijks op te brengen.

Tot 80 procent van je zorgpremie terug

Om toch betaalbaarheid van een zorgverzekering voor iedereen te kunnen garanderen is er de zorgtoeslag. Dit is een bijdrage van de overheid waar je aanspraak op kunt maken als je inkomen onder een bepaalde inkomensgrens zit. Afhankelijk van je inkomen kun je dan een bijdrage ontvangen die op kan lopen tot zo’n 80 procent van de maandelijks te betalen zorgpremie.

Ieder jaar wordt de hoogte van de zorgtoeslag opnieuw vastgesteld. Dit is onder meer afhankelijk van de te verwachte zorgpremies voor het aankomende jaar.

Zorgverzekeringen vergelijken

Voor de zorgtoeslag maakt het niet uit welke zorgverzekering je hebt. Of je nu een dure of een voordeligere zorgpolis hebt, de zorgtoeslag blijft hetzelfde. Voor de keuze van je zorgpolis blijft het daarom aan te bevelen om ieder jaar de premies van zorgverzekeringen te vergelijken.


Het vergelijken van zorgverzekeringen is ieder jaar aan te bevelen.

Inkomensgrens

De inkomensgrens, de drempel tot waar je recht hebt op zorgtoeslag, wordt ook ieder jaar opnieuw vastgesteld door de overheid. Er is een inkomensgrens voor alleenstaanden en één voor toeslagpartners.

Als je onder de inkomensgrens valt dan mag daarnaast ook je vermogen niet meer zijn dan een bepaald bedrag. De huidige bedragen voor de inkomensgrens en het maximale vermogen kun je vinden op deze website van de Rijksoverheid

Aanvragen van zorgtoeslag

Zorgtoeslag krijg je niet automatisch, je moet zelf actie ondernemen om het te krijgen. Als je hebt gecontroleerd of je aan de voorwaarden voldoet kun je het aanvragen bij de Belastingdienst, online kun je dit doen met behulp van je DigiD.

Er zijn ook commerciële partijen waar je zorgtoeslag kunt aanvragen, deze noemen zich intermediairs. Een deskundige controleert dan jouw aanvraag en dient het daarna in bij de Belastingdienst. Een dergelijke service is echter niet gratis. Rechtstreeks aanvragen bij de Belastingdienst is wel gratis.

Uitbetaling van zorgtoeslag

Als je zorgtoeslag aanvraagt vóór ingang van het nieuwe jaar of gedurende het jaar dan krijg je het maandelijks uitgekeerd op je bankrekening. Je kunt het ook achteraf aanvragen voor het afgelopen jaar, het wordt dan meegenomen bij je belastingaangifte.