Multiresource
Image default
Electronica en Computers

3 Soorten presentatiescherm touchscreens

Handig toch, die presentatieruimtes die voorzien zijn van een interactief touchscreen. Niet alleen maakt het de vergaderingen interactiever, de mogelijkheden zijn oneindig. Ze zijn echt onmisbaar in een presentatieruimte van nu. Maar wat voor een presentatieschermen met touchscreen hangt in jullie ruimtes? In dit artikel nemen we je mee over de verschillende soorten touchscreen presentatieschermen en wat de basisprincipes zijn van touchscreen bediening. 

Soorten presentatieschermen touchscreens 

Presentatiescherm touchscreens besturen apparaten en maken hierbij gebruik van interfaces. Je maakt hierbij niet langer gebruik van fysieke muizen en toetsenborden. De touchscreen technologie heeft zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld. Zo zijn drie verschillende touchscreen presentatieschermen op de markt:

  • Resistief touchscreen

  • Surface Acoustic Wave touchscreen

  • Capacitief touchscreen

De manier van bedienen verschilt per touchscreen. Sommige touchscreen presentatieschermen kun je bedienen door gebruik te maken van een stylus, en andere simpelweg door je handen te gebruiken. Dit heeft te maken met de ‘rasterbesturing’ van het presentatiescherm. Het rasterscherm bepaalt de locatie van de cursor op basis van resistieve aanrakingen, warmtesensoren, akoestische storing en elektrische geleiding. Hier wordt met uiterste zorg over nagedacht. Bij het ontwerp en implementeren wordt nagedacht over het voorkomen van ergonomische problemen en het comfort van gebruik. 

Basisprincipes van touchscreenbediening 

Net als er drie verschillende soorten presentatiescherm touchscreens zijn, zijn er ook drie basismethoden voor de bediening van deze schermen. 

  1. Resistieve bediening

Een resistief touchscreen presentatiescherm omvat een elektrische stroom. Deze stroom wordt verstoord door aanraking van anorganische als organische instrumenten (zoals een stylus of aanraking met de hand). Rond de stroom bevinden zich meerdere lagen; twee metalen lagen (geleidend en resistief) die door een minimale ruimte van elkaar zijn gescheiden door de stroom. De lichte druk van een instrument zorgt dat de metalen lagen zich verbinden. 

  1. Oppervlak akoestische golf bediening

Bij deze vorm van bediening worden ultrasone akoestische golven uitgezonden over een laag reflectoren. Wanneer je de touchscreen van het presentatiescherm aanraakt, worden de golven verstoord en berekent de computer de locatie op het scherm. Waarom zou je voor een akoestische golfbediening gaan? Deze touchscreen presentatieschermen staan bekend om de meest scherpe beeldkwaliteit. Dat komt omdat er geen metalen onderdelen in het scherm verwerkt zijn en 100 procent licht door kan schijnen. 

  1. Capacitieve bediening

De touchscreen presentatieschermen met een capacitieve bediening bevatten elektrische ladingen onder het glazen paneel dat de lading weer opslaat. Raakt een geleidend instrument het paneel? Dan wordt de lading geleid door chips die onder het paneel de locatie van aanraking bepalen. Wanneer je met meerdere personen tegelijkertijd het scherm aanraakt, detecteert het op meer dan één locatie de aanrakingen. 

 

Afhankelijk van het budget, jouw wensen en behoeften kun je bepalen welke vorm van bediening het beste bij jou past. Vind je het toch nog lastig? Dan kun je het beste een expert vragen om passend advies.

 

https://ctouch.eu/nl/presentatieschermen