Multiresource
Image default
Electronica en Computers

Chromebooks: de ideale soort laptop voor school

Er zijn verschillende redenen waarom een student baat heeft bij een Chromebook in plaats van een gewone Windows-laptop. De eerste is dat hij veiliger is dan een gewone laptop, dankzij het feit dat er Chrome OS op draait. Dit betekent dat er geen virusscanners of beveiligingsupdates nodig zijn – al deze zaken worden afgehandeld door Google, dat ook de gegevensopslag in de cloud beheert. Voor leerlingen die geen andere manier hebben om online te gaan (de meeste openbare scholen bieden nog steeds geen razendsnelle Wi-Fi), is dit een enorme zegen.

De tweede reden is de prijs: Chromebooks zijn goedkoop. Ze beginnen bij €199 in de aanbieding voor een apparaat met slechts 16GB opslagruimte, maar u kunt ze al vanaf €179 krijgen als u bereid bent om bijvoorbeeld 4GB RAM te kiezen. De meeste mensen kopen een Chromebook omdat ze een laptop willen die niet duur is. Als u er al een koopt voor uzelf of voor uw kind, heeft het geen zin om twee keer zoveel te betalen voor iets mooiers als een Chromebook ook gewoon voldoet.

Een van de gemakkelijkste manieren om Chrome OS te onderscheiden is de ondersteuning voor meerdere gebruikers. Op een normale pc of Mac heeft elke gebruiker een andere account, en wanneer ze uitloggen blijven de bestanden en instellingen achter van de laatste persoon die was ingelogd. Bij een Chromebook wordt alles opgeslagen in de cloud, dus als de ene gebruiker uitlogt, kan een andere gemakkelijk zijn of haar plaats innemen.

U hoeft zich alleen maar aan te melden bij uw eigen Google-account, waarmee u toegang krijgt tot uw hele Drive en al het andere dat u hebt opgeslagen; elke nieuwe Chromebook wordt geleverd met een gratis terabyte aan opslagruimte. In de praktijk betekent dit dat een leraar zich geen zorgen hoeft te maken dat een leerling er ’s ochtends te lang over doet om zich klaar te maken, omdat hij gewoon van account kan wisselen en de leerling in de rij verder kan laten werken.

Het maakt het delen van een Chromebook ook gemakkelijk: een school kan één account aanmaken dat alle kinderen gebruiken, en vervolgens elk kind een tijdelijk wachtwoord geven dat geldig blijft tot ze klaar zijn.

Een laatste voordeel wat een Chromebook geweldig voor school maakt, is het gewicht. Er zitten geen krachtige specs in, waardoor alle Chromebooks (zelfs de 17 inch varianten) ook erg licht zijn. Naast dat u dus niet met een zware tas hoeft te slepen, is het ook makkelijk om hem even te pakken in de trein of bus richting school.