Multiresource
Image default
Bedrijven

Alles over de Code95

Als jij een vrachtwagen wil leren rijden en hier een rijbewijs voor wil dan heb je te maken met zogeheten Code95. Deze code is de basiskwalificatie die chauffeurs dienen te behalen om vakbekwaam te worden beschreven. Het is een verplichte code voor alle beroepschauffeurs uit de Europese Unie en die werken in de Europese Unie. In dit artikel lees je alles over deze code.

Behalen van Code95

De datum waarop jij het grote vrachtwagenrijbewijs hebt behaald, bepaalt ook hoe jij Code95 bijgeschreven krijgt. Wanneer je het rijbewijs hebt behaald na 10 september 2009, dan krijg je deze code door het behalen van de basiskwalificatie. Als je jouw C-rijbewijs daarvoor al hebt behaald, dan hoef je geen basiskwalificatie meer te behalen, maar dan kun je Code95 krijgen door 35 uur nascholing te volgen.

Het behouden van de code

De code is niet onbeperkt geldig, maar heeft een geldigheidsperiode van vijf jaar. Om deze geldigheid te kunnen verlengen zal je na vijf jaar weer 35 uur nascholing moeten volgen om Code95 te behouden. Er zijn verschillende cursussen als het gaat om nascholing en voor het recht op deze code te behouden dien je in elk geval 7 uur praktijktraining te hebben gehad.

Na het behalen van deze cursussen ontvang je van het CBR een Verklaring van Nascholing en door deze verklaring wordt de code bijgeschreven op je rijbewijs.

Kosten nascholing

Wanneer je in loondienst bent bij een beroeps goederenbedrijf als vrachtwagenchauffeur of in loondienst als buschauffeur, dan zal de werkgever de kosten van de nascholing betalen. De overheid zal de kosten van chauffeurs die geboren zijn na 1 juli 1955 niet betalen.

Vrijstelling van Code95

Sommige beroepschauffeurs hoeven de code niet te halen, doordat zij een vrijstelling hebben. Deze vrijstellingen vervallen niet, maar zij moeten wel hun rijbewijs vernieuwen of vervangen. Wanneer blijkt dat de chauffeur minder dan 12 uur per week in een vrachtwagen rijdt, dan hoeven zij geen Code95 te behalen. Het rijden is dan niet de voornaamste activiteit.

https://eurotransportcollege.com/nascholing-code-95/