Multiresource
Image default
Gezondheid

De voor- en nadelen van slapen met huisdieren

Vaak heb je de neiging om jouw geliefde huisdier op bed te zetten, maar is dat wel zo verstandig? Huisdieren zoals honden en katten komen overal buiten, dat is niet zo hygiënisch. Zij kunnen viezigheid meenemen naar binnen en als jij ze dan op jouw bed zet is dat niet fris. Zet jij bijvoorbeeld jouw hond op een eco matras van Una Matras, dan is de kans groter dat het matras zelf sneller vies wordt en aan vervanging toe is. 

De voordelen

Veel alleenstaande mensen vinden het prettiger en gezelliger om met hun huisdier samen in bed te liggen. Je voelt je dan minder eenzaam en het kan je troost bieden. Je voelt je veiliger met je hond lekker dicht tegen je aan. ‘s Nachts in het donker voel je je het meest kwetsbaar, vooral als je in je eentje slaapt. Maar dankzij je hond voel je je beschermd. Bovendien geeft een warm huisdier ook extra warmte. Je houdt natuurlijk van je huisdier dus je vindt het allemaal niet zo erg en je vindt het waarschijnlijk gezellig. Wat is nou schattiger dan jouw huisdiertje die helemaal bij jouw spint en tot rust komt. Iedereen die ooit een hond grootgebracht heeft, zal beamen: in de eerste periode is het even afzien en wil je graag de pup dichtbij je hebben voor als er wat gebeurt. Het kan dan helpen de bench of mand op je slaapkamer te zetten of het dier bij je in bed te nemen. Het beest slaapt dan gerust en jij hoeft er niet ’s nachts uit. Vooral bij pup- en kattenliefhebbers is dit een goede oplossing.

De nadelen 

Omdat huisdieren overal komen en aan dingen ruiken, brengen ze een hoop bacteriën met zich mee naar binnen. Dat is allesbehalve hygiënisch en ook niet goed voor jouw gezondheid. Huisdieren kunnen ziektes en infecties met zich meebrengen die voor ons gevaarlijk zijn. Veel honden en katten kunnen vlooien hebben, die vlooien zie je niet met het blote oog. Het is daarom niet fris dan om jouw hond of kat op bed te zetten. Huisdieren laten net als mensen huidschilfers en speeksel achter. Deze bevatten bacteriën en kunnen voor allergische reacties zorgen. Ze kunnen bijvoorbeeld op je longen slaan of voor huiduitslag zorgen. Denk nu niet dat je deze bacteriën en schilfers verwijdert door je hond in bad te doen voor het slapen gaan of je beddengoed wekelijks te verschonen. Naast dat het niet fris is, heeft het hebben van een huisdier op je bed ook invloed op je eigen nachtrust. Dieren verstoren onze slaap, omdat ook zij woelen, bewegen en tussentijds wakker worden.