Multiresource
Image default
Bedrijven

De voordelen van creatine

Creatine is een van de best verkochte supplementen geworden om prestaties en spiertoename te verbeteren. Creatine zorgt ervoor dat je spieren de extra explosiviteit krijgen tijdens je training. Maar hoe werkt creatine en wat zijn de voordelen van dit voedingssupplement?

 

Wat is creatine?

Creatine komt van nature voor en is te vinden in het spierweefsel van mensen. Je kunt creatine zien als een energiereserve waar je lichaam naar toe kan gaan als het een extra boost nodig heeft. Creatine wordt van nature aangemaakt in onze lever, alvleesklier en nieren. Ook bevindt deze stof zich in alle gewervelde dieren. Wanneer je rundvlees eet krijg je daarom ook een hoeveelheid creatine binnen. Naast dat het op een natuurlijke manier in het lichaam voorkomt kan je ook extra creatine innemen. Maar waarom zou je dit doen?

 

Creatine als supplement tijdens het sporten

Ben je bezig met een intensieve training? Dan verbruikt je lichaam meer ATP dan je lichaam kan aanmaken. Dat betekent dat je energie opraakt en beperkt zal zijn. Het probleem is dat je lichaam maar tot een bepaalde snelheid nieuwe ATP kan aanmaken. Dit zorgt ervoor dat je energie snel opraakt. Creatine is de stof die snel kan worden omgezet in ATP. Heb je meer creatine in je lichaam? Dan zul je in staat zijn een langere sprint te trekken, of langer zware gewichten te kunnen tillen. Tijdens een training met zware gewichten is creatine daarom handig om nog net die laatste push te geven om dat zware gewicht omhoog te kunnen tillen. Creatine is te koop bij verschillende voedingssupplementen webshops en wordt veel gebruikt door sporters.

 

Alle voordelen van creatine op een rijtje

Creatine heeft vele voordelen. Hieronder vind je alle voordelen:

Meer energie

ATP is de brandstof voor je spieren. Heb je genoeg creatine in je lichaam dan zal je energie hoger zijn omdat creatine wordt omgezet in ATP. Hierdoor krijgen je spieren meer brandstof en krijg je meer energie.

 

Grotere spiermassa

Naast dat creatine helpt bij de opbouw van ATP helpt creatine ook bij eiwitsynthese. Dit laat de groei van vetvrije spiermassa toenemen. Ook verhoogt creatine het watergehalte in de spiercellen waardoor je spieren in massa en omvang toenemen.

 

Verbeterd sport prestaties

Zoals we al eerder uitlegde in dit artikel zorgt creatine er simpel gezegd voor dat je extra kracht en explosiviteit hebt waardoor je die extra kracht hebt om het meeste uit je inspanning te halen.

Sneller herstel na de training

Creatine zorgt ervoor dat je minder spierschade overhoudt na je training. Naast dit voordeel zorgt het er ook voor dat spieren sneller herstellen. Dit heeft als voordeel dat je minder last zult hebben van spierpijn en blessures.

 

Cognitieve verbeteringen

Creatine wordt ook in verband gebracht met cognitieve verbeteringen zoals een betere concentratie en geheugen. Dit is uit verschillende studies naar voren gekomen. Zo zou het ouderen kunnen helpen met ruimtelijke herinneringen en hebben jongeren vooral baad bij een verbeterd kortetermijngeheugen na het innemen van extra creatine.

 

Conclusie

Creatine is een lichaamsnatuurlijke stof die ook wordt geproduceerd in het lichaam van verschillende dieren. Neem je meer creatine dan je lichaam zelf aanmaakt door middel van een creatine supplement? Dan zal dit je sportprestaties verbeteren tijdens een zware training. Je zult explosiever zijn en wat meer energie hebben. Naast de voordelen tijdens het sporten heeft creatine ook vele andere voordelen.