Multiresource
Image default
Eten en drinken

De voordelen van een Scherp Mes

“Leren hoe je messen moet slijpen is een essentiële vaardigheid in de keuken.”

Een scherp mes kan beter voedsel snijden, wat ervoor zorgt dat je beter zal koken, maar het betekent ook dat je sneller en veiliger werkt.

Een scherp mes werkt beter.

Scherpe messen hebben minder brute kracht nodig om te snijden dan botte messen. Minder brute kracht betekent minder schade aan het eten, wat je gemakkelijk kunt zien door goed naar de snede te kijken. Gevoelige ingrediënten, zoals kruiden, zien er langer vers uit als je ze netjes doorsnijdt, terwijl een bot mes meer van de cellen rondom de snee verplettert, wat uiteindelijk de verwelking en verkleuring versnelt. Maar behalve dat, zal een bot mes je vertragen. Daarentegen werkt een scherp mes gemakkelijker en aangenamer.

Een scherp mes is veiliger.

Een scherp mes is voorspelbaar. Wanneer je het oppervlak van het voedsel raakt, zal het mes niet wegglippen. Dit maakt het gemakkelijk om te bepalen hoe het mes door het voedsel beweegt, waardoor je controle hebt over het hakken of snijden. Een bot mes zal uitglijden, wat de controle bemoeilijkt en het risico vergroot dat het naar uw vinger glijdt. Met een bot mes is het slechts een kwestie van tijd totdat je jezelf slecht snijdt.

Leren slijpen is investeren in jezelf.

Een set waterstenen voor het slijpen van je messen kost ongeveer net zo veel als een goed mes. Wij denken daarom dat het een geweldige investering is om te leren hoe je zelf een mes moet slijpen, zeker omdat een hele reeks dure maar botte messen uiteindelijk erg nutteloos is. Een paar rondjes bij een slijpservice kost meer dan een set slijpstenen, en de stenen zouden je een leven lang mee moeten gaan.

Leren slijpen geeft jou de macht.

Wanneer je jouw messen zelf slijpt, kan je de schuine kant van de rand zelf aanpassen aanhoe jij een bepaald mes wilt gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een brede hoek van 45 graden aan de zijkanten van een stevig koksmes voor een stevig, duurzaam mes dat goed geschikt is voor hakken. Of voor een fijn snijmes, kan je de rand scherpen tot een ondiepe hoek van 15 graden aan elke kant. Zo’n mes is kwetsbaar maar snijdt met gemak door voedsel.

Door zelf te slijpen, kan je ook bepalen hoe fijn je de snijkant slijpt en polijst. Als je bijvoorbeeld lastig voedsel zoals zeer rijpe tomaten snijdt, kun je het beste de rand gaan polijsten, tot slechts een korrel van 4000 grit. Als je een mes onder een microscoop bekijkt, zal een dergelijk blad meer gekartelde pieken en dalen hebben om de glibberige huid van een tomaat te grijpen. Kortom, je laat het mes met een groter aantal microseraties om te helpen bij het snijden.

Slijpen gaat snel en eenvoudig.

Het is niet moeilijk en ook niet tijdrovend om een ​​mes te slijpen. Hier is een snelle demonstratie van hoe snel en gemakkelijk het kan zijn om een ​​bot mes te herstellen totdat het vlijmscherp is.

Het alternatief voor het zelf slijpen van een mes is om de slijpservice van een goede slijplied te gebruiken. Ze zullen meestal messen slijpen voor een paar euro per stuk. Afhankelijk van waar je woont, kan het zijn dat je je messen per post opstuurd en wacht tot ze worden teruggestuurd. Zelf geef ik de voorkeur aan het scherpen van mijn eigen messen

https://www.ad.nl