Multiresource
Image default
Bedrijven

Druktechnieken

Verschillende druktechnieken worden gebruikt om drukwerken te maken. De reden waarom verschillende druktechnieken bestaan is omdat sommige oppervlakken een andere druktechniek vereisen. Denk aan het bedrukken van papier, textiel of plastic. Dit zijn compleet verschillende materialen met andere eigenschappen. De inkt, printer en druktechniek zal hierop aangepast moeten worden. Om ervoor te zorgen dat de inkt goed op het oppervlakte terecht komt, zal de druktechniek dus afhangen van het materiaal waar de bedrukking op komt.

Hoe werkt bedrukken

Het aanbrengen van inkt op een bepaald materiaal is drukken. De druktechnieken verschillend dus bij verschillende ondergronden. Waar dit afhankelijk van het soort ondergrond spelen meer factoren een rol. Zo zijn de kleuren die je in het ontwerp wilt hebben ook bepalend voor de druktechniek. Het soort oplage is daarbij ook bepalend. Verschillende kleuren hebben daarom soms een verschillend prijskaartje. Het type inkt en de druktechniek wordt dan aangepast. Een matte of glanzende afdruk maakt dan ook een verschil. De soorten drukwerk die mogelijk zijn kun je verdelen in vijf verschillende soorten. Drukwerk valt te onderscheiden in hoogdruk, vlakdruk, diepdruk, doordruk en digitale druk. Binnen deze vijf typen drukwerk vallen nog weer andere technieken. Namelijk de manieren waarop ze toegepast kunnen worden.

Soorten drukwerk

De eerste en oudste manier van drukwerk is hoogdruk. Hoogdruk wordt gebruikt om boeken te bedrukken. Dit werd eerst met een houten drukvorm gedaan waarna een boekdrukpers is ontworpen. Hier zijn weer nieuwe varianten op ontstaan. Onder andere de letterpress, flexodruk en blinddruk valt onder hoogdruk. De oudste vorm van lithografie is vlakdruk. Dit is een tijdrovende manier van papier drukken. Voor elke inktkleur wordt een andere drukplaats gebruikt. Een nieuwere vorm van lithografie is offsetdruk. Dit gaat sneller en wordt dan ook veel gebruikt. Diepdruk is een manier van graveren, dit kan met de hand en door een machine gedaan worden. Doordruk wordt gebruikt voor textiel. Hierbij wordt de zeefdruktechniek veel gebruikt. Als je kleine oplages laat printen dan zul je kunnen kijken naar digitale druk.

https://www.optimumgroup.nl/technieken