Multiresource
Image default
Eten en drinken

Een eenvoudige manier om een hoge aardappelopbrengst te krijgen

Het is geen geheim dat ik dol ben op het verbouwen van groenten – aardappelen in het bijzonder – dus het stoort me dat zoveel mensen trieste resultaten krijgen als ze op nieuwe manieren aardappelen proberen te telen. Ik heb net een avond naar video’s gekeken van mensen die aardappelen in verschillende behuizingen planten, prachtige planten kweekten en vervolgens twee handenvol kleine, knobbelige aardappelen oogsten.

Het was niet hun schuld, want dit is wat er meestal gebeurt als aardappelen veel warmer en droger groeien dan onder normale omstandigheden, normaal gesproken de constante koele, vochtige omstandigheden 15 cm onder de grond. Ik leerde dit twintig jaar geleden, toen het telen van aardappelen in torens gemaakt van oude banden een voorbijgaande rage werd. De met aarde gevulde zwarte banden werden zo warm dat de planten hun interesse in het maken van aardappelen verloren (ik heb er vijf geoogst), wat in mijn tuin nooit gebeurt.

Een vroege aardappel die u kunt telen zijn de Doré pootaardappelen, deze kunt u vroeg in de zomer al oogsten.

Het probleem met het telen van aardappelen in containers

Inderdaad, onderzoekers in tropische klimaten hebben ontdekt dat wanneer de bodemtemperatuur boven de 25 °C stijgt, aardappelplanten hun wortels een signaal geven om te stoppen met het maken van knollen. In plaats daarvan kunnen de planten andere reproductieve strategieën stimuleren, zoals het ontwikkelen van meer vruchtbare bloemen of het laten uitkomen van kleine groene aardappelachtige organen op de hoofdstam. Overdag verwarmen van wortels is een van de redenen waarom aardappelen die in bovengrondse containers worden gekweekt, in warme zomer klimaten kunnen mislukken. Aardappelen kunnen warme lucht aan, maar als de wortels ook opwarmen, daalt de productiviteit.

Een tweede probleem bij het telen van aardappelen in torens, potten of zakken is het dwerg effect veroorzaakt door de containers. De planten voelen dat ze dicht bij elkaar groeien, waardoor ze veel kleine knollen produceren in plaats van een paar grote.

Hoe aardappelen te mulchen?

Elke biologisch afbreekbare mulch is een goede mulch voor aardappelen, hoewel eens zo populair stro een probleem kan zijn vanwege de prijs en besmetting met pesticiden. Ik gebruik zowel gemaaid gras als verweerde bladeren, want dat is wat ik heb, en ik hou vooral van de manier waarop bladmulch de wortelzones van de aardappelen koel, vochtig en vrij van onkruid houdt. Een recent onderzoeksproject toonde aan dat planten mooiere, uniforme knollen produceren met bladmulch, en het is prima om materialen te combineren bij het mulchen van aardappelen, bijvoorbeeld door bladeren in lagen te leggen met gemaaid gras. Het belangrijkste is om een ​​lichtblokkerende deken van organisch materiaal tussen de ondiepste knollen en de zon te houden.

De beste tijd om aardappelen te mulchen is wanneer de planten op enkelhoogte zijn en hun tweede wieden nodig hebben. Gebruik een scherpe schoffel om onkruid weg te knijpen en verberg dan losse aarde rond de planten zodat de kruin van de plant goed vast komt te zitten met nog eens vijf centimeter aarde. Begin dan met het aanbrengen van lagen op de mulch en blijf meer toevoegen totdat de planten beginnen te falen.

Op dit punt kun je onder de mulch zoeken naar wat zachte nieuwe aardappelen en beginnen met het oogsten van alle aardappelen van je meest geavanceerde planten. Terwijl ik individuele planten trek, verplaats ik de mulch vaak naar de centra van naburige planten die nog steeds groeien en zoveel mulch nodig hebben als ik kan opbrengen.

Als het gaat om het telen van aardappelen, is de eenvoudigste methode de beste.

Neem eens een kijkje op aardappelshop.nl hier kunt u verschillende producten kopen zoals Eersteling pootaardappelen.