Multiresource
Image default
Banen en opleidingen

Essentiële lascertificaten voor een succesvolle lasser

Ambieer je een carrière als lasser? Dan bepalen je behaalde lascertificaten de mate van jouw succes in de veeleisende en technische industrie. Een lascertificaat krijg je namelijk niet zomaar. De certificaten bewijzen dat je als lasser bekwaam bent. Dit vergroot je kansen in de arbeidsmarkt. Je laat meteen zien wat je waard bent en wat voor een kwaliteit werk ze van je mogen verwachten. 

Het is belangrijk als lasser om te weten welke lascertificaten verplicht zijn en wat de geldigheidsduur ervan is. Op deze pagina vind je alles wat je moet weten over lascertificaten. 

Welke lascertificaten heb ik nodig?

Het maakt niet uit of je op bedrijfs- of persoonlijk niveau laswerkzaamheden verricht. Je bent sinds 2014 (in Europa) verplicht om de protocollen en werkzaamheden vast te leggen. Dit geldt wanneer je actief bent in staal of aluminium constructies. Een bedrijf moet bij een audit vanuit een keuringsinstantie aantonen dat iedere lasser voldoet aan de gestelde kwaliteitseisen. 

Soorten lascertificaten:

  • NEN-EN-ISO 9606-1: lassen van staalsoorten.

  • NEN-EN-ISO 9606-2: lassen van aluminium en legeringen.

  • NEN-EN-ISO 9606-3: lassen van koper.

  • NEN-EN-ISO 9606-4: lassen van nikkel.

  • NEN-EN-ISO 9606-5: lassen van titanium en zirkonium.

 

Welk lascertificaat je nodig hebt, hangt af van het materiaalsoort dat je gaat lassen. Dit bepaal je eerst. Vervolgens maak je een keuze in laspositie, lasproces en lastoevoegmateriaal.  

 

Zo word je een gecertificeerd lasser

Je weet dat lassen je droomberoep is. Nu is je vraag: hoe zorg je dat je wordt opgeleid tot een gecertificeerd lasser? Opleidingsinstituten geven over het algemeen aan welke training je afsluit met een laskwalificatie. Omdat er verschillende certificeringen zijn, is het goed om vooraf na te denken over welke kwalificatie je wil behalen. Wil je werken met staal of juist met koper? Dit zet de koers van je opleiding. Ook op een later moment is het mogelijk om aanvullende lascertificaten te halen. Overleg ook met je werkgever naar de mogelijkheden en aan welke certificaten zij de voorkeur geven.

 

Beperkte geldigheidsduur lascertificaten 

Zorg dat je tijdig je lascertificaten verlengd. Wanneer je deze moet verlengen, hangt af van welk type certificering je hebt. Elke 6 maanden moet je kunnen aantonen dat je vakbekwaam bent en voldoet aan de gestelde kwaliteitseisen. 

Een verlenging kan door een foto rapport aan te leveren van eerdere werkzaamheden of door een proefstuk. Na de eerste verlenging moet je om de twee jaar, 2 lassen leggen. Het gaat om lassen tijdens het laatste half jaar dat je lascertificaat geldig is. De proef verlengt daarna je certificering weer voor 2 jaar.  

 

https://www.tetrixtechniek.nl/cursussen/lascertificaten/