Multiresource
Image default
Electronica en Computers

Goedkope inkt? Zo print je het goedkoopst in 2019!

Een van de meest voorkomende vragen die mensen stellen bij het aanschaffen van een nieuwe printer is welke printer de goedkoopste inktcartridges heeft. Dit was enkele jaren nog niet het geval, toen waren de printers vaak duurder dan de inkt. Nu is dat omgedraaid, de prijzen van de printers zijn de afgelopen jaren flink gedaald maar de inkt is duurder geworden. Vandaar dat het, vooral als je veel print, erg belangrijk is om eerste te kijken wat voor inkt de printer gebruikt voordat je hem koopt.

Typen printers

Wij zullen printers tijdens dit artikel onderverdelen in drie categorieën:

–          Inkjet printers met printkop op het patroon

–          Inkjet printers met printkop in de machine

–          Laserprinters

Inkjet-printers met de printkop op het patroon

De printkop is het onderdeel van de printer dat de inkt van de patronen overbrengt naar het papier, dit is dus een cruciaal onderdeel om te kunnen printen. Printers waarbij de printkop niet in de printer, maar op het patroon zit zijn vaak erg goedkoop in aanschaf. Zo zul je vaak aanbiedingen zien van all-in-one printers voor slechts een paar tientjes. Een erg goedkope printer dus. U heeft dan echter nog géén printkop, en laat dit nou net bij veel printers het duurste onderdeel zijn. Deze printkop zit bij deze machines op het inktpatroon, waardoor deze inktcartridges een stuk duurder zijn om te maken en gevoeliger zijn voor storingen. Beide deze factoren drijven de prijs van deze inktpatronen dan ook op, waardoor deze printers vaak niet meer zo’n voordelige keuzes zijn. Daarnaast gebruiken deze printers vaak maar twee inktpatronen, een kleur en een zwart. Wanneer dus bijvoorbeeld eigenlijk alleen geel op is, moet het hele kleurenpatroon vervangen moeten worden. Dit is dus ook niet erg efficiënt. Ook is het vaak veel moeilijker om deze na te maken door derden, waardoor je ook zult zien dat zelfs de huismerk cartridges relatief prijzig zijn voor deze machines. Om deze patronen na te maken, worden vaak oude originele cartridges ingezameld en nagevuld. Sommige van deze cartridges hebben dus al meerdere cyclussen achter de rug en als gevolg daarvan zie je dat deze patronen vaak minder betrouwbaar zijn. Zij zullen vaker storingen en foutmeldingen geven dan patronen die helemaal nieuw zijn gefabriceerd.

Voorbeeld: Canon PG-540 en CL-541. Hier betaal je origineel al snel meer dan €30 voor, daarmee kunnen slechts 180 pagina’s geprint worden (prijs per pagina €0,083). Als huismerk zijn ze al een stuk voordeliger, namelijk ongeveer €32 voor 600 pagina’s zwart en 400 pagina’s kleur. Prijs per pagina is hierbij dus ongeveer €0,032.

Inkjet-printers met de printkop in de machine

Printers waarbij de printkop in de printer zit, zijn vaak in aanschaf iets duurder dan de vorige besproken categorie. Hierbij zit dan de printkop wel inbegrepen in de printer. De printkop is hierbij als het ware het ‘wagentje’ waar de inktpatronen in geklikt moeten worden. Dit soort printers starten bij prijzen van €60-€70 en gebruiken meestal 4 of 5 cartridges. Dit zijn de kleuren cyaan, magenta, geel en zwart. Bij sommige printers, zoals de meeste Canon printers, zitten twee zwarte patronen. Een hiervan wordt gebruikt voor tekst en de andere voor te mengen met de kleurenpatronen. Doordat deze printers voor elke kleur een ander patroon gebruiken, hoeft u ook alleen maar het patroon te vervangen dat echt leeg is. Nu hoor ik u denken; maar als deze printer zo veel cartridges heeft, dan is deze toch ook veel duurder met de inkt? Maar dat is niet het geval. Aangezien deze inktpatronen geen printkop op zich hebben, kunnen deze veel goedkoper en makkelijker geproduceerd worden. Deze kunnen door derden ook als helemaal nieuwe patronen nagemaakt worden, waardoor er goedkope huismerk cartridges te verkrijgen zijn. Deze kosten vaak slechts een fractie van de originele patronen. In tegenstelling tot de patronen met printkop, zijn deze ook veel stabieler en zullen deze bijna nooit zorgen voor foutmeldingen.  

Voorbeeld: Canon PGI-570XL en CLI-571XL (5 patronen; 2 zwart en 3 kleur). Als origineel betaal je hier ongeveer €68 voor 500 pagina’s zwart en 650 pagina’s per kleur. Per pagina betaal je dus ongeveer €0,021. Je ziet dus dat dit al minder is dan bij huismerk patronen waarbij de printkop op het patroon zit. In verhouding zijn dit dus goedkope inktpatronen. Als je met deze patronen huismerk patronen van bijvoorbeeld Go4inkt neemt, betaal je slechts €22,50 voor een vergelijkbare volledige set. Per pagina betaal je daarmee ongeveer €0,0072. Dit is nog maar een derde van de originele patronen. Dat maakt dit type inkt de goedkoopste inkt die je kunt kopen.

Laserprinters

Laserprinters werken compleet anders dan inkjet printers. Deze gebruiken geen inkt, maar toner. Dit is een heel fijn poeder wat vervolgens aan het papier wordt gehecht. Deze printers hebben dan ook geen printkop. Laserprinters zijn relatief duur in aanschaf, vaak beginnen ze rond €150-€200. Deze printers zijn echter meestal een stuk sneller dan inkjet-printers en beter geschikt voor hoge afdrukvolumes. Dat maakt deze printers zeer geschikt voor kantoorgebruik. Ook hebben toners vaak een erg hoge capaciteit, waardoor je niet vaak van toner hoeft te wisselen. Van tonercartridges zijn meestal ook prima huismerk varianten van te krijgen, hiermee bespaar je nog meer op je printkosten. Laserprinters zijn een goede optie wanneer je veel print en met name veel in zwart-wit. Laserprinters zijn namelijk minder goed in het afdrukken van mooie kwaliteit foto’s.

Voorbeeld: Brother TN2420 toner. Als je deze toner origineel koopt betaal je ongeveer €70 voor 3000 pagina’s. Per pagina is dit dus ongeveer €0,023. Ongeveer gelijk aan de inktpatronen zonder printkop dus. Als je voor huismerk toners van bijvoorbeeld Go4inkt gaat, kan je nog meer besparen. Hier betaal je voor een extra hoge capaciteit TN2420 ongeveer €55 voor 6000 pagina’s. Per pagina betaal je hiervoor dus ongeveer €0,0091.

Conclusie

Ons advies is om niet te gaan voor een printer waarbij de printkop op het patroon zit. Deze zijn namelijk qua verbruik veel te duur. Alleen als je heel erg weinig print, kan het gunstig zijn om een dergelijke printer te halen aangezien de aanschafwaardes zo laag liggen. Maar ook dan kan je eigenlijk nog beter enkele tientjes meer uitgeven voor een printer met de printkop in de printer. Het prijsverschil in aanschafwaarde is namelijk vaak al terugverdiend met één keer een nieuwe set inktpatronen. De beste middenweg tussen een betaalbare printer en goedkope inkt, is dus de printer met de printkop in de machine. Denk hierbij aan een machine als de Canon Pixma TS5050.

https://www.go4inkt.nl/