Multiresource
Image default
Bedrijven

Het gebruik van stellingen (steigers)

Stelling bouw voor veilig werken

Bij het bouwen van een woning, flat en dergelijke worden stellingen (steigers) gebruikt. Een stelling bouw is er om ervoor te zorgen dat de werknemers aan een bouw goed worden beschermd als ze op grotere hoogte bouwen. Tijdens het bouwen zal een stelling bouw meegroeien naarmate het gebouw hoger wordt. Een stelling bouw is een tijdelijke constructie en bestaat uit steigerpijpen en -planken. Het bouwen van een steiger is vakwerk. Wanneer een steiger verkeerd wordt gebouwd, dan kan deze instorten tijdens de werkzaamheden, waardoor er zelfs doden zouden kunnen vallen. De steigers moeten voldoen aan de eisen die in de NEN 2770 zijn vastgelegd. Zij die de stellingen bouwen weten waar ze zich aan moeten houden. Ook de veiligheid gezondheid en milieu Checklist Aannemers (VCA) is daarbij belangrijk.

Soorten stellingen

In de praktijk worden verschillende soorten stellingen (steigers) gebruikt. De soort die u gebruikt is afhankelijk van het soort werk dat moet worden uitgevoerd. Zo kunt u een enkele- of een dubbele steiger gebruiken, een hefsteiger, dak steiger, gevel- en metselsteiger of een rolsteiger. Een enkele of een dubbele steiger kan met steigerpijpen en losse koppelingen worden samengesteld. Een schaarsteiger wordt gebruikt voor werkzaamheden op maximaal één meter hoogte.

Materialen voor het gebruik van steigers

In de praktijk worden hoofdzakelijk stalen pijpen gebruikt met daarbij de juiste spiekoppelingen. Ook worden er de laatste jaren vaak aluminium steigers gebruikt. Deze kunnen worden toegepast bij kleinschalige projecten en wanneer u vooraf weet dat de belasting op de steiger niet groot wordt. Het voordeel van het gebruik bij aluminium steigers is dat ze snel te monteren en demonteren zijn. Wanneer een steiger wordt opgebouwd, worden er loopplanken van hout op gelegd. Hout wordt gebruikt, omdat het veiliger is om erover te lopen dan andere materialen.

Doorwerken bij slechte weersomstandigheden

In het verleden was het zo dat als het regende of sneeuwde de metselaars naar de bouwkeet gingen. Dat is tegenwoordig niet meer het geval. De werkgever wil nu dat zijn werknemers gewoon doorwerken. Daarom worden de steigers afgeschermd met kunststof zeil. Dat is beter voor de werknemers, maar ook veiliger voor eventuele voorbijgangers. In de praktijk speelt de laatste jaren de veiligheid een zeer belangrijke rol tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden.

https://www.dpvmontage.nl/