Multiresource
Image default
Zakelijke dienstverlening

Het verkopen van uw bedrijf

 

Na jarenlang hard werken heeft u een succesvol en winstgevend bedrijf opgebouwd en nu bent u toe aan een andere richting of u wilt met vervroegd pensioen. Uw bedrijf verkopen kan dan een goede manier zijn, om deze nieuwe richting of uw verdiende pensioen te realiseren. Wij hebben een aantal stappen opgesteld die u doorloopt als u uw onderneming wilt verkopen.

Denk goed na over de gevolgen

Heeft u personeel in dienst? Dan heeft de verkoop van uw bedrijf niet alleen invloed op u, maar ook op uw personeel. Het bedrijf kan niet zomaar stopgezet worden, want dan is de kans aanwezig dat het een deel van de waarde verliest. Dit wilt u natuurlijk te allen tijde voorkomen. Als u zelf nog tijdelijk werkzaam bent in de onderneming, hoe zit het dan met uw inkomsten? U wilt namelijk niet voor niets aan de slag gaan voor de volgende eigenaar.

Voorbereiden

In deze stap, stapt u naar een accountant of uw boekhouder toe en laat u hem of haar de waarde van het bedrijf bepalen. Laat een bedrijfsanalyse uitvoeren. Zo weet u namelijk ook wat er nog verbeterd kan worden om de waarde van het bedrijf nog omhoog te krijgen. Bij een verkoop aan derden wordt er een informatiememorandum opgesteld. Hierbij dient te worden gekeken naar het overdrachtsplan. Hierbij wordt gedacht aan wat uw plannen zijn binnen de onderneming in de toekomst.

De koper vinden

Is er geen koper uit uw familie of uit het personeelsbestand? Ga dan elders op zoek. Het is mogelijk om uw bedrijf anoniem te verkopen. Geïnteresseerden krijgen dan uw informatiememorandum. Het hangt af van hoe serieus de geïnteresseerde is, hoeveel informatie erin wordt verschaft.

Het contract

In deze fase gaat u onderhandelen over de prijs en wordt het contract opgesteld. Ook worden hierbij uw voorwaarden in meegenomen, over uw betrokkenheid binnen de onderneming. Alle afspraken die u maakt met de koper worden vastgelegd in een interventieverklaring. Hierna volgt de overeenkomst en kunt u de koopovereenkomst ondertekenen.

Overdracht

Bij het verkopen dient de inschrijven bij de KvK aangepast te worden. Dit omdat er natuurlijk een nieuwe eigenaar komt. Bij een bv dient ook nog de akte aangepast te worden en worden de aandelen overgedragen. Tot slot dien vaak nog de laatste belastingaangifte voor te bereiden.

https://bundel.nl/bedrijf-verkopen/