Multiresource
Image default
Bedrijven

Hoe maak je een datacenter of serverruimte energiezuinig

Hoe maak je een datacenter of serverruimte energiezuinig?

Datacenters maken onze digitale samenleving mogelijk. Dit kost natuurlijk veel energie, maar gelukkig zijn er steeds meer energiebesparende technieken die gebruikt worden in een serverruimte en datacenters. In dit artikel geven wij vier tips die het energieverbruik in een datacenter of serverruimte kan verlagen.

 

Is het energiegebruik in een datacenter en serverruimte gestegen door thuiswerken?

In Nederland hebben medewerkers in datacenters en serverruimtes snel geschakeld toen iedereen verplicht moest thuiswerken. Het gebruik van servers werd opgeschaald, maar dit waren vooral bestaande servers. Door hier slim gebruik van te maken, is het energiegebruik maar 1 tot 4 procent gestegen vervolgens de Dutch Data Center Association. Er zijn desondanks nog een aantal mogelijkheden om het energiegebruik in datacenters en serverruimtes zo veel mogelijk te beperken.

 

Vier tips voor efficiënt energiegebruik in een datacenter/serverruimte

Tip 1. Gebruik slimme applicaties

Evalueer regelmatig de applicaties die op de servers van uw datacenter of serverruimte draaien. Zijn deze nog up-to-date, hoeveel stroom kosten ze en zijn ze dus efficiënt voor het energiegebruik?

 

Tip 2. Zorg voor goede koeling

Door te investeren in goede koeling, raken servers niet oververhit. Vaak wordt de temperatuur erbuiten gekoeld. Pak dit echter efficiënter aan door gebruik te maken van waterkoeling apparatuur. Deze koeling is bevestigd aan of in de servers, waardoor de temperatuur ter plekke laag blijft. De temperatuur buiten hoeft hierdoor niet gekoeld te worden, wat natuurlijk energie bespaard.

 

Tip 3. Pas een ideale temperatuur toe

De Europese Commissie stelt dat de temperatuur in serverruimtes en datacenters vaak te laag is. Onderzoek heeft vastgesteld dat 23 graden laag genoeg is. Dit kan zelf nog hoger, want pas bij 32 graden is de kans op uitval van de servers 1,5 keer zo groot. Maak gebruik van deze informatie door uit te testen wat de ideale temperatuur is in uw datacenter/serverruimte. Hierdoor verbruikt u minder energie voor de koeling.

 

Tip 4. Periodiek reinigen van de serverruimte en datacenter

Het energieverbruik kan ook worden verlaagd door regelmatig de serverruimte professioneel te laten reinigen. In de ruimte bevinden zich namelijk stofdeeltjes die ontstaan in de apparatuur of worden meegenomen de ruimte in door uw medewerkers. Deze stofdeeltjes kunnen in de servers terechtkomen en zorgen voor oververhitting. Hierdoor gaan servers trager werken en meer energie gebruiken.

 

Professionele reiniging door THP Clean Datacenter

THP Clean Datacenter reinigt professioneel serverruimtes en datacenters. Met speciale middelen wordt de ruimte op een ESD veilige manier stof- en deeltjesvrij gemaakt. Vraag nu een Audit Risicobeheersing aan om erachter te komen hoe schoon uw datacenter of serverruimte is: https://www.cleandatacenter.nl/audit-risicobeheersing-datacenter/

https://www.cleandatacenter.nl/