Multiresource
Image default
Bedrijven

Hoe vraag je een VOG aan

Het kunnen aantonen van een VOG is in sommige gevallen nodig om een baan te krijgen, hierdoor kan een toekomstig werkgever zien of je al eens bent veroordeeld of een strafblad hebt. Dit kan meespelen in of je de baan wel of niet krijgt. Om sommige beroepen te mogen doen is het verplicht om een VOG te laten zien, bijvoorbeeld voor als je wil gaan werken bij de kinderopvang. Je werkt daar natuurlijk met kleine kinderen en hebt ook een grote verantwoordelijkheid. Het is dus ook belangrijk om te weten hoe je een VOG aanvraagt. 

Schriftelijke versie

De VOG is zowel schriftelijk als digitaal te verkrijgen, de schriftelijke versie moet je aanvragen bij het gemeentehuis. Dit moet wel het gemeentehuis zijn van de gemeente waar je staat ingeschreven. Voordat je je VOG aan gaat vragen moet je zijn aangemeld door je misschien wel toekomstige werkgever. Vervolgens kun je de VOG aanvragen bij het gemeentehuis, je moet hiervoor je identiteitsbewijs kunnen laten zien. Het aanvragen van de VOG kost €41,35

Digitale versie

Het kan zo zijn dat je toekomstige werkgever je VOG digitaal wil hebben, de werkgever moet je dan aanmelden om deze aan te vragen. Vervolgens krijg je een mail met een code die je moet invoeren om de VOG aan te vragen. Zorg ervoor dat de VOG is aangevraagd door de werkgever omdat er anders misschien sommige gegevens niet kloppen, dit kost extra geld om aan te passen. De digitale versie van de VOG kost €33,85.

Commerciële bedrijven

Het is mogelijk om de VOG aan te vragen via commerciële bedrijven, echter kunnen zij alleen de aanvraag doen maar niet de VOG opmaken. Alleen Justis heeft hier namelijk de rechten voor, ook wordt de wachttijd niet korter via commerciële bedrijven. De prijs is ook niet echt te bepalen omdat het erg uiteen loopt.