Multiresource
Image default
Electronica en Computers

Nieuwe soorten filament

Het assortiment filamenten bij goedkope3dfilamenten wordt steeds groter en de keuze uitgebreider. Daar waar er eerst gangbare kleuren te koop waren zijn hier nu allerlei nieuwe soorten aan toegevoegd. De neonkleurtjes, opvallende, knallende kleuren, kennen we al langer. Net als de glow in the dark kleuren blauw en groen, die overdag gewoon wit zijn. Nieuw zijn de houtkleuren. Filamenten met de kleur van berken, zwarte es of walnoot. Ook de ijzerkleuren zijn nieuw zoals goud en zilver, ijzer, koper en brons. Transparant filament welke het effect geeft van glas is ook relatief nieuw. Dan hebben we nog de transparante kleuren. Al met al dus keuze genoeg.

De smelttemperatuur van filament

De temperaturen voor 3d pennen wijken nogal af van de printers. Bij 3d pennen is de temperatuur voor ABS 225 graden en voor PLA 190 graden (kan per merk enigszins afwijken). Begint het filament te slippen of komt het filament er moeilijk doorheen, stel dan de temperatuur op de pen hoger in. Bij 3d printers is de temperatuurinstelling sterk afhankelijk van het soort filament. Woodfill filament kent bijvoorbeeld een temperatuur van 170-230 graden en glassbend 235-250 graden Celsius. Ook hier verschilt de temperatuur per merk printer.

Meters maken met een 3d printer

Voor 3d printerpennen wordt het filament geleverd op rolletjes van 5 meter. Pakketten bestaande uit 10 of 20 verschillende kleuren hebben vaak een interessante prijs. Filamenten voor 3d printers zitten op spoelen van 0.3 kilo tot maximaal 8 kilo. Vaak bent u verplicht een minimum aantal kilo’s per kleur af te nemen. Vaak zit er ook een levertijd op grotere bestellingen, dus hou daar rekening mee. Bij sommige leveranciers kunt u een specifieke kleur laten maken. Hiervoor dient u een minimum aantal kilo’s af te nemen. U kunt wel zelf bepalen hoe groot de spoelen moeten zijn. Hou rekening met een langere levertijd!