Multiresource
Image default
Winkelen

Tips voor verlichting in huis

Als het gaat om het maken van een sfeertje in huis, is verlichting een essentieel onderdeel. Verlichting maakt een ruimte gezelliger, warmer én huiselijker. Het is fijn om na een lange dag thuis te komen in een verlicht huis, waar je even tot rust kan komen en kunt genieten van de laatste avonduurtjes. Maar hoe richt je een huis nu optimaal in wat betreft de verlichting en hoe creëer je die sfeer? Wij vertellen het je graag.

 

Functie verlichting

Verlichting kan meerdere functies vervullen. Zo kan felle verlichting in de werkkamer heel fijn zijn en wat zachter licht weer in de slaapkamer. Verlichting kan een interieur maken of breken, daarom is het goed als je per ruimte in huis van te voren bekijkt wat de functie moet zijn van de verlichting. Is het namelijk bedoeld als basisverlichting? Als functionele verlichting? Of juist als accentverlichting of sfeerverlichting? Als je voor jezelf een lichtplan maakt per categorie verlichting, kun je gericht op zoek gaan naar lampen voor in huis. Tip: kies voor een dimmer, zodat je een lamp voor meerdere functies kunt gebruiken. Hier kun je Gira schakelmateriaal voor gebruiken.

 

Lichtbron

We benoemden net al de functies van verlichting. Over het algemeen is het zo dat tegenwoordig voor veel verlichting LED lampen worden gebruikt met warm licht. LED is zuiniger, aangezien deze lampen minder energie verbruiken én ook meer branduren hebben. Hierdoor bespaar je op energiekosten en hoef je de lamp minder vaak te vervangen. Hiernaast kun je natuurlijk ook kiezen voor hallogeen of de traditionele gloeilamp. Dit is afhankelijk van het soort verlichting dat je kiest. We raden je aan om voor elk soort verlichting in huis, warm licht te kiezen. Hierdoor krijg je een huiselijke sfeer en maak je een ruimte niet kil en onpersoonlijk. Tegenwoordig zijn er ook lampen van Philips Hue, waarmee je verschillende kleuren licht kunt instellen. Deze lampen kun je bedienen via je smartphone én via de app heb je de keuze uit duizenden kleuren. Dit geeft een erg leuk effect in het interieur.

 

Soort lamp

Er zijn tegenwoordig onwijs veel modellen lampen waar je uit kunt kiezen. Wat de laatste jaren steeds populairder is geworden, zijn spotjes. Deze kun je verweken in de vloer, het plafond of onder meubels. Hiernaast kennen we natuurlijk ook allemaal de hanglampen. Deze hang je meestal in de woonkamer, slaapkamer en boven de eettafel. Zo zijn er nog wel meer soorten lampen waar je uit kunt kiezen. Probeer hiermee een beetje te spelen en zet meerdere soorten lampen in je interieur. Dit maakt het interieur één geheel.