Multiresource
Image default
Telefonie

Verschillende soorten smartphoneschermen

Smartphoneschermen kunnen we doorgaans onderverdelen in twee soorten schermen: lcd-schermen en AMOLED-schermen. Uiteraard zitten er onder deze twee soorten ook weer verschillende variaties. Benieuwd wat deze twee schermen inhouden? Lees dan vooral verder, want wij leggen je uit wat de unieke kenmerken van deze schermen zijn.

Lcd-schermen

Lcd is de afkorting voor liquid crystal display. De pixels in het scherm krijgen hun licht van een lichtbron achter het scherm, vervolgens laat de pixel zelf de juiste kleur zien. Hierdoor kan een lcd-display nooit volledig zwart weergegeven worden, er moet namelijk altijd licht achter het scherm aan staan om pixels van kleur te voorzien. Een bijkomstigheid hiervan is dat de helderheid van het scherm ook veel hoger ingesteld kan worden dan van aan AMOLED-scherm, uiteraard verbruikt dit wel meer energie. Als lcd-schermen kapot zijn, moet de plaatselijke scherm reparatie in Maastricht doorgaans deze lichtbron repareren. Bekende varianten van een lcd-scherm zijn tft-lcd en ips-lcd.

Tft-lcd heeft een betere beeldkwaliteit dan voorgaande generaties van lcd-schermen. Het scherm is echter niet vanuit elke hoek even goed zichtbaar. Ips-lcd is de nieuwste vorm van lcd-schermen en worden met name gebruikt voor alle iPhone modellen en LG toestellen.

AMOLED-schermen

AMOLED staat voor Active Matrix Organic Light Emitting Diode. De pixels van AMOLED-schermen bestaan allemaal uit een hele hoop kleine led-lichtjes, die hun eigen licht uitstralen. Daardoor staan AMOLED-schermen bekend om hun diepe zwart, er is immers geen backlight nodig. De pixels staan dus aan of uit, waardoor degene die uitstaan ook écht zwart zijn. Dit scheelt natuurlijk ook in het energieverbruik van het scherm. Daarnaast zijn de contrasten in kleur veel duidelijker te zien en zijn de kleuren een stuk verzadigder dan bij lcd-schermen. Met name Samsungs maken gebruik van AMOLED, waardoor deze een stuk dunner en aanraakgevoeliger zijn dan vele andere smartphones. De plaatselijke scherm reparatie in Maastricht krijgt dus een stuk vaker te maken met AMOLED-schermen.

https://telefoonreparatie-limburg.nl/telefoon-reparatie-maastricht/