Multiresource
Image default
Bedrijven

Waarom kopen niet altijd het slimste is

Normaal gesproken krijgen mensen sneller het advies om een huis te kopen. Uiteindelijk is dat financieel vaak de beste optie, maar dit is niet altijd zo. Er kunnen best omstandigheden zijn waarin huren misschien wel beter is. Twijfel jij tussen huren en kopen? Lees dan hier in welke situaties huren niet zo’n slecht idee is.

Wil je geen zorgen over klussen in huis?

Het voordeel van huren is dat veel klusjes uitgevoerd worden door een woningstichting of de particuliere verhuurder van de woning. Als bijvoorbeeld buiten de kozijnen geverfd moet worden, zorgt de woningstichting daarvoor.

Particulier huren en sociale woningbouw versus kopen Particulier huren en huren bij een woningstichting is in principe hetzelfde. Alleen is het verschil dat een woningstichting vaak goedkopere woningen aanbiedt. Daarentegen kom je niet zomaar in aanmerking voor een woning van de woningstichting. Als je te veel verdient kun je wel particulier huren, maar niet zo via de sociale huurbouw.

Het voordeel van particulier huren is, dat er vaak ook wat luxere woningen te huur zijn. Het voordeel van beide vormen van huren, is dat je geen makelaar nodig hebt. Weinig kans op een kat in de zak. Hou je niet van risico? Dan is huren dus ideaal.

Recht op huursubsidie

Heb je minder salaris ineens of verdien je niet zoveel? Dan kun je vaak bij een huurhuis in aanmerking komen voor huursubsidie. Voorwaarde is wel dat de huur niet te hoog, maar ook niet te laag mag zijn. Bij de belastingdienst kun je uitzoeken hoeveel huursubsidie jij ongeveer kan krijgen. Hier geldt dus ook weer dat je minder risico hebt dat je in de problemen komt, als je huurt. Kopen is leuk, maar in onzekere tijden kan het ook spannend zijn. Soms is een huis niet direct verkocht, dat kan dan grote problemen opleveren als je bijvoorbeeld ineens een uitkering krijgt.

Positief denken

Het is natuurlijk niet zo dat alles negatief is aan kopen. Kopen is, mits financieel voldoende haalbaar, een goede zet. Je hebt wel net wat meer risico. Daarentegen is het wel vastgoed, waar nog steeds goed in verdiend wordt. Al met al hangt het af van jouw situatie en van hoeveel risico jij wil nemen.

https://www.huurstunt.nl/huren/nederland/