Multiresource
Image default
Woningen

Wat is de Zwitserse stookmethode?

De Zwitserse stookmethode komt oorspronkelijk uit Zwitserland. Het is een andere manier van houtstoken dan de traditionele stookmethode. Er is de laatste jaren meer overlast door houtkachels. Veel mensen weten niet dat je ook schoner kan stoken met je houtkachel, de Zwitserse stookmethode is hier een voorbeeld van. 

De traditionele stookmethode, zoals we gewend zijn

Bij de traditionele stookmethode is het doel zo snel mogelijk het hout aan te krijgen ente verbranden. De aanmaakblokjes worden op de bodem van de kachel gelegd en daaroverheen wordt het hout gelegd. Het hout brandt niet efficiënt, daardoor ontstaat er veel rook en dus overlast. Je kunt ook deze rookoverlast beperken door gedroogd hout te gebruiken. Voor je openhaard kun je gemakkelijk openhaardhout in zakken kopen bij Golden Flame. Je bent dan verzekerd van kwalitatief goed en droog hout. 

De Zwitserse stookmethode, beter voor het milieu?

Met deze methode stook je het hout schoner, dan bij de traditionele methode. Je plaatst het hout kruislings in de kachel, waardoor er voldoende ruimte ontstaat om lucht door te laten stromen. Daarna plaats je de aanmaakblokjes niet onder, maar boven op het hout. Op deze manier brandt het hout van boven naar beneden, zoals misschien bekend gaat warmte altijd naar boven. Dit geldt dus ook voor de vlammen, het hout moet dus bijna helemaal opbranden, voordat het vuur overgaat naar het volgende blok hout. Dit is dus een manier om duurzamer te stoken

Water zal niet branden

Zorg ervoor dat je altijd stookt met droog hout, dit is beter voor het milieu en brengt ook andere voordelen met zich mee. Stoken met droog hout heeft als voordeel: 

  • Er komt meer warmte vrij, dan bij het stoken van nat hout;

  • Het stoken van droog hout geeft een mooiere vlam;

  • Bij het stoken van droog hout komen minder schadelijke stoffen vrij;

  • Het stoken van droog hout geeft minder vervelende geuren en minder rook.

Het is dus beter om met droog hout te stoken. Ook zit er verschil in de houtsoort die je gebruikt en de soort kachel waarmee je stookt. Zo zijn er kachels die je minder vaak hoeft te laten branden en toch veel warmte afgeven. Het is dus belangrijk of jouw kachel bedoeld is als sierstuk of ook echt je huis warm moet houden.