Multiresource
Image default
Aanbiedingen

Alternatieven voor keukenzout onder de loep

Keukenzout, bijna iedereen gebruikt het wel tijdens het koken. Bijvoorbeeld om vlees, aardappelen of groente extra smaak mee te geven. Keukenzout, ook wel verkocht onder de naam tafelzout, is een mooi voorbeeld van een product dat zo in onze levens is ingeburgerd dat we er haast niet meer zonder kunnen. Veel mensen weten echter niet dat er ook zeer geschikte alternatieven voor keukenzout bestaan. Neem bijvoorbeeld verschillende natuurzouten, onder meer te koop bij Vehgroshop. Lees onderstaande blog even wanneer je hier meer over te weten wilt komen.

 

Keukenzout: één van de drie zoutsoorten waar je uit kunt kiezen

 

Keukenzout kennen we allemaal. Deze smaakmaker bestaat vooral uit natriumchloride. Hier wordt vervolgens een kleine hoeveelheid jodium aan toegevoegd. Dit wordt gedaan omdat de meeste mensen een mild jodiumtekort hebben. Om dit tekort aan te vullen zou je iedere dag vis moeten eten. Dit doet natuurlijk bijna niemand en daarom proberen de producenten van keukenzout ons een handje te helpen door jodium aan hun producten toe te voegen. Wist je dat er naast keukenzout ook nog twee andere soorten zout te verkrijgen zijn? Zo kun je kiezen voor een zoutsoort waarbij het natriumchloride gedeeltelijk vervangen is door kaliumchloride. Een derde optie zijn de zogenaamde natuurzouten, zoals rookzout, steenzout en zeezout. Hier is geen jodium aan toegevoegd.

 

Waarom je niet te veel zout moet nuttigen

 

Je hoort het vaak: te veel zout is ongezond. ‘Te’ is nooit goed en geldt eigenlijk voor heel veel dingen, waaronder ook suiker en alcohol. Maar ook met zout kun je beter oppassen wanneer je met de strooibus boven de pan staat. Het klopt dat ons lichaam zout nodig heeft, maar dan wel slechts in een beperkte hoeveelheid. Te veel zout kan namelijk leiden tot een te hoge bloeddruk, schade aan de nieren en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Daarom is er tegenwoordig ook een variant op de markt waarbij het natriumchloride deels vervangen is door bloeddrukverlagende kaliumchloride. Net een tikkeltje gezonder dus dan standaard huis, tuin en keukenzout!

 

Maar natuurzouten zijn toch wel gezond?!

Veel mensen denken dat dankzij het woordje ‘natuur’ in het woord natuurzouten wel gezond zijn. Helaas is dit niet het geval. Wel beschikken natuurzouten over een unieke smaak waardoor ze jouw gerechten nog lekkerder kunnen maken dan tafelzout. Probeer het zelf eens uit met de verschillende natuurzouten die te koop zijn!

https://www.vehgroshop.nl/