Multiresource
Image default
Aanbiedingen

Een meerassige aanhangwagen

Gebruik je een aanhanger intensief? Dan is een meerassige aanhangwagen vaak de beste keuze. Een tandemasser wordt ook vaak een meerassige aanhangwagen genoemd. Dit zijn aanhangwagens die ook vaak een hoger bruto laadvermogen hebben. Je hebt meerassige aanhangwagens in ongeremde en geremde uitvoeringen.

Wat is een meerassige aanhangwagen eigenlijk?

De naam zegt het eigenlijk al; een aanhanger met meerdere assen is een meerassige aanhangwagen. In de volksmond ook vaak een tandemasser genoemd. Dit is dus een aanhangwagen met 4 wielen. Een ongeremde meer assige aanhanger herken je aan de koppeling. Dit is dan een koppeling zonder oplooprem. De wielen zitten dan ook op torsie assen gemonteerd welke niet geremd zijn. Deze aanhanger wordt vaak gebruikt door mensen die alleen maar een B rijbewijs hebben anders is een geremde uitvoering beter aan te bevelen.  Vaak zijn de meerassige aanhangers wel geremd uitgevoerd waardoor het laadvermogen ook toeneemt. Afhankelijk van het soort assen dat de producent gebruikt zijn hebben een ze een maximaal bruto laadvermogen van 3500kg. Dit is de maximum toegestane massa voor een aanhanger in Nederland.

Laadvermogen van meerassige aanhangwagen

De laadvermogens van meer assige aanhangwagens variëren van 750kg tot 3500kg. Uiteraard zijn ze in de laatstgenoemde categorie geremd en beschikken ze over zware assen. In de lichtste 750kg variant hebben ze vaak 2 750kg assen waarbij ze dus eigenlijk 1500 kg kunnen laden maar dit is vanwege de wet niet toegestaan. Ondanks de wet wel vaak gebruikt wanneer je de aanhanger toch wat overbelaad en toch veilig onderweg wil zijn. De aanhanger ligt ook stabieler achter de auto dan een enkelasser. Een meerassige aanhanger is losgekoppeld wel moeilijker te manoeuvreren. Het netto laadvermogen bereken je door het eigen gewicht van de aanhanger af te trekken van het bruto laadvermogen. Het gewicht wat dan overblijft is het netto laadvermogen. Dit is dus het gewicht wat je als lading mag vervoeren.

Afmetingen van meerassige aanhanger

Afhankelijk van merk en uitvoering zijn meerassige aanhangers wel in verschillende afmetingen verkrijgbaar. Vaak zelfs wel tot 6 meter lengte. Het is dus helemaal afhankelijk van je gebruik welke uitvoering het meest geschikt voor je is. De meest gebruikte meerassige aanhangwagens zijn 180 cm tot 200 cm breed en 350 tot 400 cm lang. Dit zijn ook lengtes die niet meer in een enkelas uitvoering zijn te krijgen. Een grote meerassige aanhanger kan natuurlijk veel meer volume vervoeren maar neemt ook weer veel meer ruimte in, en die moet je wel hebben op je erf natuurlijk. Ook het manoeuvreren wordt lastiger omdat de aanhanger door de 4 wielen sneller “wringt” bij het maken van een haakse hoek.  Naast de afmeting is er ook een onderscheid tussen de verschillende producenten. Veel mensen hebben vanuit het verleden een voorkeur voor een bepaald merk 

Merken meerassige aanhangwagens

Alle grote Europese merken hebben meerassige aanhangers in het assortiment. Of het nu plateauwagens of bakwagens zijn, van iedere fabrikant kan je een kwalitatieve aanhangwagen kopen. In de benelux zijn de merken van Hapert, Eduard, Saris en Anssems de meest bekende merken. In Duitsland worden veel aanhangers van Humbaur en Böckmann verkocht. De gebruikte assen van alle merken zijn in 80% van de gevallen Knott en Al-ko. Beide premium merken die al jarenlang kwalitatieve assen en remmen produceren voor de aanhangwagen markt. Je kan je voorkeur dus uitspreken over de afwerking en gebruikte onderdelen voor de opbouw om precies aan je gestelde kwaliteitseisen te voldoen.

https://www.aanhangwagendirect.nl/