Multiresource
Image default
Financieel

Het ontstaan van goud

Goud is een van de meest kostbare metalen ter wereld. Het is in kleine hoeveelheden te vinden en kan niet door de mens worden reproduceert. Dit maakt dat het zeer gewild onder investeerders en liefhebbers. Maar, wanneer is goud eigenlijk ontstaan en wanneer gingen mensen er iets mee doen?

Geschiedenis

Goud bestond al lang voordat de mensheid zich ontwikkelde, het zijn namelijk een soort atomen die wij als mensen niet kunnen maken. Ze zitten in de grond en worden gewonnen door ze te mijnen, of uit de rivieren te halen. Het metaal komt veel in het heelal voor, echter is het op aarde een kostbaar materiaal omdat het op kan raken.

Rond 3600 voor Christus begonnen goudsmeden uit het oude Egyptische rijk met het smelten van het element. Zij scheidden de metalen met het gebruik van blaaspijpen van klei om het zo in de oven te verwarmen.
Een kleine duizend jaar later vervaardigden de goudsmeden uit Mesopotamië de eerste gouden sieraden. Dit was vooral de bekende hoofdtooi die met gouden hangers was versierd. Met zo’n sieraad straalde je uiteraard status uit en rijkdom. De rol van goud is dus eigenlijk als sieraad niets verandert. De giettechniek moest wel nog ontwikkeld worden en dat gebeurde rond 1300 voor christus. Deze techniek zorgde ervoor dat er veel variabelen konden worden gegoten en kleine sierraden op de markt verschenen. Er konden zelfs verschillende kleuren en hardheden worden gesmolten.

Basis goudprijs

De basis van het winnen van goud tot het versmeden naar kostbare sierraden gebeurde dus voor de jaartelling al op grote schaal. Na christus werd de kostbaarheid alleen maar groter. In de geschiedenis gebruikten de romeinen goud als versiering en kerken kregen aanzien door gouden beelden. De basis van de goudprijs is hier begonnen en uiteindelijk veel duurder geworden in de loop der tijd!

Technologische ontwikkeling.

In de geschiedenis na 1950 begint er een nieuw tijdperk, namelijk de opkomst van de technologie. Ook goud speelt hierbij een rol. Na 1960 werden microchips met gouddraad gebonden, vandaag de dag worden miljarden chips op deze manier gemaakt. Onmisbaar dus!

De volgende ontwikkeling gebeurde na 1971, toen konden er helaas geen dollars meer worden omgezet naar goud. Het goudvenster was gesloten en zorgde voor veel wisselingen in koersen. Het element bleef natuurlijk enorm kostbaar en een dollar stond ongeveer gelijk aan 35oz goud.

Het eerste goud op wordt gebruikt op basis van Artritis behandeling in 1985. Dit is de eerste keer dat het element wordt toegepast in de geneeskunde.
Farmaceutische grootheid, SmithKline & Frans, ontwikkelt auranofin, een op goud-gebaseerd geneesmiddel voor de behandeling van reumatoïde artritis. Het metaal werd een paar decennia later ook voor de hartchirurgie toegepast.

Slot.

Verbazingwekkend hoe een element, wat altijd in de grond heeft gezeten door de mens is ontdekt en ontwikkeld tot een zeer nuttig materiaal. Iedereen heeft indirect met goud te maken tegenwoordig, het is bovendien een metaal dat niet opnieuw door de natuur gemaakt wordt. Zuinig en verantwoord ermee omgaan is daarom erg belangrijk.

https://www.goudinkooputrecht.nl