Multiresource
Image default
Financieel

Dit is wat jij moet weten over een overbruggingshypotheek

Een overbruggingshypotheek is een tijdelijke hypotheek die je kunt afsluiten als je een nieuw huis wilt kopen voordat je huidige huis is verkocht. Het helpt om de financiering te regelen voor een nieuw huis voordat je het huidige huis hebt verkocht. Hierdoor kun je voorkomen dat je twee huizen tegelijk moet betalen. De overbruggingshypotheek wordt vaak gebruikt als je een huis wilt kopen voordat je huidige huis is verkocht, of als je een huis wilt kopen dat op de verkooplijst staat voordat het echt in de verkoop gaat. Het is een tijdelijke oplossing omdat je de overbruggingshypotheek afbetaalt met de opbrengst van de verkoop van het oude huis. Een overbruggingshypotheek is vaak duurder dan een reguliere hypotheek omdat deze een groter risico vormt voor de hypotheekverstrekker. Het kan ook moeilijker zijn om een overbruggingshypotheek te krijgen omdat je moet aantonen dat je in staat bent om de hypotheek af te lossen. In dit artikel vertellen we je er alles over.

Waarom kiezen voor een overbruggingshypotheek?

Het afsluiten van een overbruggingshypotheek kan omwille van een aantal verschillende redenen. Om je een idee te geven waarom je ervoor zou kunnen kiezen er één af te sluiten, hebben we de meest voorkomende redenen voor je hieronder op een rijtje gezet:

  1. Kopen van een nieuw huis voordat je huidige huis is verkocht: Als je een nieuw huis hebt gevonden voordat je huidige huis is verkocht, kan een overbruggingshypotheek helpen om de financiering van het nieuwe huis te regelen zodat je niet twee huizen tegelijkertijd hoeft te betalen.

  1. Kopen van een huis dat op de verkooplijst staat voordat het echt in de verkoop gaat: Soms staat een huis al op de verkooplijst voordat het echt in de verkoop gaat. In dit geval kan een overbruggingshypotheek helpen om het huis te financieren voordat het echt in de verkoop gaat.

  1. Aankoop van een huis onder executoriale verkoop: Soms kan een huis onder executoriale verkoop worden aangeboden, bijvoorbeeld omdat de eigenaar in grote financiële problemen zit. In dit geval kan een overbruggingshypotheek helpen om het huis te financieren voordat de verkoop echt plaatsvindt.

  1. Tijdelijke financiering: Als je tijdelijk geld nodig hebt om een huis te kopen terwijl je wacht op de verkoop van je huidige huis of de uitbetaling van een erfenis of verzekering, kan een overbruggingshypotheek een oplossing bieden.

Het verschil in rente

De rente van een overbruggingshypotheek is vaak hoger dan die van een normale hypotheek. Dit komt omdat een overbruggingshypotheek een groter risico vormt voor de hypotheekverstrekker. Hierdoor zijn de kosten voor de verstrekker hoger, en dit wordt doorberekend in de rente. De rente voor een overbruggingshypotheek kan variëren afhankelijk van de hypotheekverstrekker en de specifieke situatie. Het is wel belangrijk om te weten dat de rente vaak hoger is dan die van een reguliere hypotheek, en dat je vaak geen aflossingsvrije periode hebt.

Houd er ook rekening mee dat de rente voor een overbruggingshypotheek kan variëren tussen een vaste en variabele rente. Een vaste rente is veiliger, omdat je weet hoeveel je elke maand betaalt. Met een variabele rente kan de maandlast veranderen afhankelijk van de marktrente. Het is daarom belangrijk om goed te vergelijken en advies te vragen aan een onafhankelijke hypotheekadviseur. Hij of zij kan je helpen bij het vergelijken van aanbieders en het bepalen welke hypotheek het beste bij je past. Dit kan voor een huis, maar ook bedrijfsruimte erg handig zijn.

De aflossingstermijn

De termijn waarbinnen een overbruggingshypotheek moet zijn afgelost varieert afhankelijk van de hypotheekverstrekker. Meestal wordt er een termijn afgesproken van 6 tot 12 maanden. Dit betekent dat je binnen deze termijn het geleende bedrag moet terugbetalen aan de hypotheekverstrekker.Soms kun je bij sommige verstrekkers een langere termijn afspreken, maar dit zal vaak gepaard gaan met een hoger rentetarief.

Het is belangrijk om de termijn van de overbruggingshypotheek goed in de gaten te houden, omdat je het geleende bedrag binnen de afgesproken termijn moet terugbetalen. Als je het geleende bedrag niet binnen deze termijn kunt terugbetalen, kan je in financiële problemen komen. Daarom is het belangrijk om een financieel plan te maken waarin staat hoe je de overbruggingshypotheek gaat aflossen, en om de verkoop van je oude huis goed te plannen.