Multiresource
Image default
Financieel

Kies je voor een lening of spreek je je spaargeld aan?

Het is een vraag die vele Nederlanders zich vaak stellen, al jaren. Misschien met de huidige economische situatie nog wel meer, want moet je nu sparen voor die nieuwe auto of die andere keuken of spreek je je spaarpotje aan die je hebt voor noodsituaties? Het is een vraag die je alleen zelf kunt beantwoorden maar er is niets mis met een leningafsluiten om net wat meer financiële ruimte te krijgen terwijl je spaarpotje blijft voor de onverwachte kosten.

Een persoonlijke lening maakt veel mogelijk

Met een persoonlijke lening kun je veel mogelijk maken op financieel gebied. Als je nog genoeg ruimte hebt maar je spaarpotje wilt laten staan en toch op vakantie wilt, dan kun je geld lenen. Voor veel mensen is dat in hun ogen een verkeerde uitgave, maar wat als de auto onverwacht kapot gaat en je een nieuwe moet aanschaffen? Of wat als midden in de winter de Cv-installatie het niet meer doet en deze aan vervanging toe is? Dat zijn uitgaven die je vaak niet of nauwelijks hebt staan op je eigen bankrekening en als je ze al hebt staan hou je vaak niet genoeg over als buffer voor een koelkast of wasmachine die het ook begeeft. Dat zijn precies de redenen waarom persoonlijk lenen zoveel meer mogelijk maakt en dat soms een verstandige keuze is dan je spaargeld.

Wist je dat lenen een belastingvoordeel in oplevert?

De Belastingdienst stelt wel een aantal voorwaarden, maar je kunt een het geleende geld opgeven in box 3 van je inkomstenbelasting. In sommige situaties kom je boven de grens uit waarover geen belasting hoeft te worden betaald. Als je een lening afsluit dan mag je deze aftrekken van je spaarvermogen, waardoor het zo kan zijn dat je weer onder de grens uitkomt in plaats van erboven.

In sommige gevallen mag je het geleende geld zelfs in box 1 aftrekken. Dit is het geval als je de lening afsluit voor het aankopen of verbeteren van je woning. Onder voorwaarden kun je dan de rente van het geleende geld aftrekken. Als je kosten hebt gemaakt voor het afsluiten kun je deze soms ook in box 1 aftrekken. Laat je goed informeren hierover voordat je overgaat tot het afsluiten, maar neem het zeker mee in je overwegingen en in het uiteindelijke kostenplaatje. Op deze manier kan het namelijk lonend zijn om geld te lenen omdat je de rente weg kan strepen tegen de aftrekposten in je aangifte inkomstenbelasting.

Het afsluiten van een lening

Een lening afsluiten is dus helemaal geen gekke gedachte om meerdere redenen. Zo hou je je buffer voor noodsituaties die je nog niet kunt overzien en je hebt zelfs mogelijk belastingvoordeel. In sommige gevallen is het aanspreken van je spaargeld beter, maar je kunt hier eigenlijk alleen antwoord op geven door een goede berekening te maken of te laten maken door een adviseur. Hierbij kijk je dan naar wat je wilt lenen, waarvoor je wilt lenen, je maandelijkse aflossing en wat je aan buffer nodig hebt en over houdt.