Multiresource
Image default
Hobby en vrije tijd

Holpijpen: wat zijn dit en wat kun je ermee?

Een definitie van holpijpen en wat je hiermee kunt doen

Holpijpen zijn speciale soorten gereedschap die gebruikt worden om gaten cq. uitsparingen te maken in leren voorwerpen, karton, rubber en andere materialen. De uitsparingen worden vaak gebruikt om holnieten, drukknopen of zeilringen in te zetten. Op deze manier kan bijvoorbeeld kleding worden gemaakt, een leren riem of een tentdoek.

Hoe werken deze pijpen precies?

Het gereedschap wordt gebruikt in combinatie met een hamer, waarmee op de pijp wordt geslagen om een gat te maken. Aan de onderzijde van de pijpen zit een plek met een cilindervorm, die aan de randen scherp geslepen is om door het leer, karton of textiel te snijden. Daarbovenop zit een metalen steel, ook wel bekend als de schacht. Die wordt gebruikt om met de hamer op te slaan en zo een gat te maken in het materiaal.

Welke typen holpijpen zijn er beschikbaar?

In principe zijn er twee hoofdsoorten holpijpen beschikbaar, namelijk de losse slag-holpijpen en de machine-holpijpen. De slagpijpen worden handmatig met een hamer gebruikt. De machinepijpen kunnen op een machine aangebracht worden, om de gaten automatisch en snel te kunnen aanbrengen. De breedte van de slagmond van de pijpen varieert van ongeveer 1 mm tot wel 19 mm, afhankelijk van de precieze toepassing van de materialen die gebruikt worden. Verder zijn er slagpijpen in een ronde vorm, maar ook in ovalen vormen beschikbaar.

Bestel voordelig jouw holpijpen via onze website

Koop nu jouw holpijpen voor een aantrekkelijke prijs. Er is veel keuze in soorten en formaten pijpen!