Multiresource
Image default
Hobby en vrije tijd

Messen slijpen

Een van de makkelijkste dingen die je kunt doen om je kookervaring thuis te verbeteren is door je messen te slijpen. Het kan het verschil maken tussen een fijne tijd in de keuken en een vreselijke tijd. Maar waarom zijn scherpe messen zo belangrijk? En wat zijn de verschillende manieren om een mes te slijpen? In deze blog zullen wij enkele van dit soort vragen beantwoorden

Waarom is slijpen belangrijk?

Een scherp mes gebruiken is niet alleen fijn om te gebruiken maar is ook een stuk veiliger. Een van de redenen is omdat een bot mes niet goed snijdt en dus vaker zal blijven vasthaken of uitschieten. Ook zul je meer kracht moeten zetten om iets te snijden dit verhoogt het risico dat je uitschiet. De meeste ongelukken gebeuren dan ook met mensen die botte messen gebruiken. Daarbovenop is het gebruik van een scherp mes gewoon veel fijner. Als je lange tijd in de keuken staat dan kun je ook wel eens kramp in je handen krijgen, met een scherp mes gaat het snijden veel soepeler. Dit zorgt dat je zonder veel moeite enorm veel dingen kunt snijden.

Hoe werkt slijpen

Het slijpen van een mes werkt fundamenteel eigenlijk altijd hetzelfde. Door je mes over een slijpsteen te halen haal je een klein beetje van het mes weg aan allebei de randen. Zo wordt de rand scherper en kun je makkelijker slijpen. Er zijn veel verschillende manieren om een mes te slijpen de meest gebruikte methodes zijn een slijpsteen set gebruiken en automatische slijpstenen. Automatische slijpstenen vergen geen voorkennis om ze te gebruiken en daarom zijn ze ideaal voor beginners. Echter zijn ze niet zo goed voor de messen en zullen je messen niet zo scherp worden als bij een normale slijpsteen. Echte professionals gebruiken daarom een slijpsteen en slijpen handmatig hun messen. Zo kun je bijvoorbeeld een mes zo scherp krijgen dat hij automatisch door een tomaat snijdt zonder enige druk van buitenaf.

https://www.vdnkitchen.nl/collections/wetstenen-set